JAKARTA - Het vermoedelijke brein achter de aanslagen vorige maand op Bali, Imam Samudra, heeft bekend dat hij die heeft gepland en uitgevoerd. Bij de aanslagen verloren meer dan 190 mensen het leven, voornamelijk Westerse toeristen. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De 35-jarige Samudra werd donderdag gearresteerd. Hij hanteerde volgens de politie de voorzittershamer op de bijeenkomsten waar de aanslagen van Bali werden voorbereid. Bovendien zou hij de doelen voor de actie hebben gekozen en opdracht hebben geven tot het uitvoeren van de aanslagen.

Niet alleen Samudra, maar ook twee andere verdachten zijn donderdag aangehouden, meldde de politie vrijdag. Het gaat om de bodyguards van Imam Samudra, Abdul Rauf aka Sam en Andri Octavia, die volgens de politie betrokken waren bij het onderzoek voorafgaand aan de aanslagen.

De politie zegt nog iemand te hebben gearresteerd, Amin, die eveneens banden had met Samudra en betrokken zou zijn geweest bij de voorbereiding van de aanslagen.

Daarmee komt het totale aantal gearresteerde verdachten op vijf. Eerder hield de politie al een Javaan aan, Amrozi, die ook zijn betrokkenheid zou hebben bekend.