TOKIO - Ondanks felle protesten van China en Zuid-Korea heeft de Japanse premier Junichiro Koizumi dinsdag een bezoek gebracht aan een omstreden tempel voor Japanse oorlogsdoden in Tokio.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het was de eerste keer dat Koizumi de Yasukuni-tempel op een 15e augustus bezocht, de dag waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht.

Peking en Seoul verwijten de Japanse autoriteiten met het bezoek aan de tempel voorbij te gaan aan de Japanse oorlogsmisdaden in China en Zuid-Korea. In het Yasukuni-heiligdom worden 2,5 miljoen oorlogsdoden vereerd, onder wie ook veroordeelde oorlogsmisdadigers.

Gevoelige datum

Sinds zijn ambtsaanvaarding in 2001 bracht Koizumi jaarlijks een bezoek aan de tempel, maar onder binnen- en buitenlandse druk zag hij steeds af van een bezoek op de gevoelige datum. Koizumi (64) stapt in september op en het gaat mogelijk om zijn laatste bezoek aan het herdenkingsoord, meldde het Japanse persbureau Kyodo.

Koizumi had een bezoek op 15 augustus, de dag van de Japanse capitulatie in 1945, al tijdens zijn verkiezingscampagne aangekondigd. Hij is de eerste premier die het heiligdom op de symbolische datum bezocht sinds regeringsleider Yasuhiro Nakasone dat in 1985 deed.

Kritiek

De Japanse minister van Financiën, Sadakazu Tanigaki, uitte dinsdag kritiek op de stap van de premier. De kandidaat voor de opvolging van Koizumi stelde dat het bezoek in het buitenland nauwelijks is te begrijpen.