STRAATSBURG/DEN HAAG - Als het Europees Parlement het voor het zeggen zou hebben, zouden sint en piet geen chocoladesigaretten meer in schoenen van kinderen kunnen stoppen. Een overgrote meerderheid stemde donderdag voor een verbod op productie, invoer en verkoop van eetwaren en speelgoed in de vorm van tabaksproducten.

VVD-europarlementariër Maaten is uiterst ongelukkig met de uitspraak van het parlement, al gaat het puur om een advies. Hij stemde tegen. "De tabaksdiscussie is een veel te serieuze zaak. Ik denk dat niemand in Nederland dit begrijpt. De leden die voor stemden, hebben wat uit te leggen aan hun kinderen of kleinkinderen.''

Betuttelend

De Vereniging voor de bakkerij- en zoetwarenindustrie (VBZ), die de chocoladefabrikanten in Nederland vertegenwoordigt, zag de bui hangen. De branchevereniging spreekt van "betuttelende, bijna paternalistische regels''. Ze vraagt zich af of het zo werkt dat chocoladesigaretten, kaneelsigaartjes en snoeppijpjes kinderen ertoe verleiden om later te gaan roken.

Maaten, die de tabaksreclame tot het minumum wil beperken, geeft de VBZ groot gelijk. "Het is waanzin dat kinderen die chocoladesigaretten 'opsteken', daardoor aangezet worden om later te gaan roken. Dat gebeurt door reclame of ouders die roken.'' Volgens de branchevereniging zou de consequentie van de

Waterpistolen

opstelling van het europarlement kunnen zijn dat alle producten die wellicht een negatieve invloed hebben op kinderen, zouden moeten worden verboden. Voorbeelden zijn waterpistolen, plastic speelgoedtanks en robots met laserguns. Zet dit soort speelgoed "op een latere termijn aan tot het toepassen van geweld'', vraagt de VBZ zich af, ofwel "jong geleerd, oud gedaan''. Sint en piet zijn gewaarschuwd.