BEIROET/JERUZALEM - Het staakt-het-vuren in Libanon, dat maandagochtend is ingegaan, lijkt op hoofdlijnen te worden gerespecteerd. Wel schoten Israëlische militairen bij diverse incidenten nog zes strijders van de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah dood.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan toonde zich dan ook voorzichtig optimistisch over het bestand. Hij riep de betrokken partijen op "elke inspanning te leveren" om te voorkomen dat de strijd weer losbarst. Israël en Hezbollah dienen het belang van de burgerbevolking nu voorop te stellen, aldus Annan in een verklaring.

Terugkeer

Duizenden Libanese burgers die door het geweld van de afgelopen weken van huis en haard waren verdreven, keerden maandag na het ingaan van het bestand terug naar het zuiden van het land.

Duizenden auto's verdrongen zich om langs een smalle weg uit Sidon koers te kunnen zetten richting het zuiden. Israëlische luchtaanvallen hebben de meeste bruggen en wegen naar het zuiden van Libanon verwoest, waardoor het voor veel mensen moeilijk is huiswaarts te keren.

De stemming onder de inzittenden was vrolijk. Sommigen zeiden alleen te gaan kijken of hun bezittingen er nog waren en vervolgens terug te zullen gaan naar het 'veilige' noorden van Libanon.

Anderen verklaarden voorgoed huiswaarts te keren. Bulldozers vulden kraters in de grond in een poging de zwaar beschadigde weg te herstellen. Ook het Libanese leger is ingezet om de vluchtelingen veilig op weg te helpen.

Verbod

Het Israëlische verbod op alle verkeer in het zuiden van Libanon blijft echter onverminderd van kracht. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger is de maatregel bedoeld om Hezbollah-strijders hun bewegingsvrijheid te ontnemen. Iedereen die zich op de weg bevindt, loopt het risico te worden aangevallen, aldus de zegsman.

Bij het geweld van de afgelopen weken zijn meer dan duizend Libanezen en 155 Israëliërs om het leven gekomen. In het noorden van Israël verlieten maandag veel mensen de schuilkelders.

Hezbollah had de raketbeschietingen op de Joodse staat gestopt na het ingaan van het bestand.

Overal en altijd

De Israëlische premier Ehud Olmert zei maandag dat Israël zich het recht voorbehoudt om met geweld terug te slaan, als het staakt-het-vuren tussen de Joodse staat en de Libanese beweging Hezbollah wordt geschonden. Hij sprak tijdens een buitengewone zitting van het parlement, de Knesset.

"Israël zal niet de kleinste aanval op zijn soevereiniteit accepteren", aldus Olmert. Verder zei hij dat het Israëlische leger "overal en altijd" zal blijven jagen op de leiders van Hezbollah. "We zijn niet van plan ons daarvoor te excuseren of iemand om toestemming te vragen".

Overwinning

De Hezbollah-beweging op haar beurt eiste maandag de overwinning op Israël op. Zij deed dat via posters en Hezbollah-vlaggen die in de sjiitische wijken van de Libanese hoofdstad Beiroet werden opgehangen. In de stad Baalbek reden Hezbollah-leden rond in auto's, terwijl zij overwinningsleuzen riepen.

Op sommige posters staat onder een portret van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah dat de radicale beweging de "goddelijke" overwinning heeft behaald. Andere affiches laten Hezbollah-strijders zien die een raket lanceren.

Nasrallah

De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, vindt dat zijn organisatie een "historische en strategische overwinning" heeft behaald in de oorlog tegen Israël. In een televisierede zei Nasrallah dat maandag een grote dag is geweest voor "Libanon en het Verzet". Nasrallah beloofde de Libanese bevolking dat zijn organisatie vanaf dinsdag massaal in actie komt om burgers te helpen hun verwoeste huizen weer op te bouwen.

VN-vredesmacht

Ondertussen gaat het diplomatieke getouwtrek verder om een robuustere VN-vredesmacht voor Zuid-Libanon die toezicht moet houden op het staakt-het-vuren. De Franse regering liet maandag weten dat zij een plan afwacht van de Verenigde Naties voor zo'n vredesmacht, voordat zij zich uitlaat over een daadwerkelijke bijdrage eraan.

Terugtrekking

De Israëlische strijdkrachten hebben zich maandag teruggetrokken uit een bezet deel van Zuid-Libanon. Dat heeft de Libanese politie meegedeeld. Volgens haar hebben Israëlische militairen voor hun vertrek uit de christelijke stad Marjayoun wel eerst een zendmast van het Libanese leger verwoest.

De terugtrekking was beperkt. De meeste Israëlische militairen in Zuid-Libanon zullen pas vertrekken als Libanese en VN-militairen hun plaatsen hebben overgenomen.