AMSTERDAM - Een reportage van het actualiteitenprogramma Nova is genomineerd voor een Emmy Award. Dat heeft de organisatie van de Emmy's bekendgemaakt. De reportage 'Op jacht naar de Taliban' is gemaakt door oorlogsverslaggever Tom Kleijn en cameraman Joris Hentenaar en werd in juni vorig jaar uitgezonden. In de reportage lopen de makers mee met Amerikaanse militairen die in Afghanistan op zoek zijn naar Talibanstrijders.

De Emmy is de bekendste televisieprijs. Nova is genomineerd voor een International Emmy in de categorie 'lopende nieuwsverhalen'. Daarin neemt het programma het op tegen een Argentijnse inzending, een van de zender Al-Arabiya in Dubai en een reportage van het Britse ITV News. De uitreiking van de 'tv-Oscars' is op 25 september in New York.

Bijzonder

Tom Kleijn laat weten 'apetrots' te zijn op de nominatie. "Ik kreeg toen ik het filmpje voor het eerst terugkeek wel het idee dat het iets bijzonders was. Maar hier heb ik geen seconde bij stil gestaan", zegt Kleijn, die negen jaar voor Nova werkt. "Dit is een enorme eer." Mogelijk zendt Nova binnenkort een herhaling uit van de genomineerde reportage. Op de website van het televisieprogramma is die ook te zien.

Het is niet de eerste keer dat een Nederlands programma kans maakt op een Emmy. Het actualiteitenprogramma Netwerk won twee keer, waaronder vorig jaar voor de reportage 'Terug naar Beslan'.