JERUZALEM - Israëlische militairen hebben maandag in het zuiden van Libanon zeker zes Hezbollah-strijders doodgeschoten ondanks het van kracht worden van het staakt-het-vuren. Dat heeft een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten meegedeeld.

Eerder maandagochtend doodden Israëlische militairen ook al een Hezbollah-strijder in wat de eerste schending werd genoemd van het staakt-het-vuren dat maandagochtend inging. Het schietincident deed zich voor vier uur nadat een bestand in werking was getreden.

Innemen

De Israëlische strijdkrachten hebben strategische posities in handen die hen in staat stellen heel Zuid-Libanon binnen een paar dagen in te nemen, als dat nodig is. Dat heeft de commandant van de Libanon-divisie, Guy Tsur, maandag gezegd.

Volgens Tsur heeft Israël onder meer de controle over alle bruggen over de rivier de Litani in handen. "Onze aanwezigheid in dit gebied zal ons in staat stellen zonodig heel Zuid-Libanon ten zuiden van de Litani in te nemen."

Overwinning

De radicaal-islamitische Hezbollah-beweging heeft maandag de overwinning op Israël opgeëist. Zij deed dat via posters die in de sjiitische wijken van de Libanese hoofdstad Beiroet werden opgehangen, en door Hezbollah-vlaggen op te hangen. In de stad Baalbek reden Hezbollah-leden rond in auto's, terwijl zij overwinningsleuzen riepen.

Op sommige posters staat onder een portret van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah dat de radicale beweging de "goddelijke" overwinning heeft behaald. Andere affiches laten Hezbollah-strijders zien die een raket lanceren.