RIJSWIJK - Overvloedige regen leidde maandag vooral in de kustprovincies tot wateroverlast. Daarbij waaide het ook nog eens behoorlijk, wat de ellende alleen maar groter maakte. De brandweer moest alle zeilen bijzetten om het water te lozen. In het centrum van Rotterdam stroomde de Westersingel over, waardoor de terrassen en wandelpaden onder water kwamen te staan. In Rijswijk sprong een riolering.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Naomi den Hertog | Meisje rent door ondergelopen straat in Schiedam

Een windhoos in IJmuiden kostte een groot aantal meeuwen het leven. Door de hoos die over het havengebied trok, raakten geen mensen gewond. De schade was echter aanzienlijk, vooral in de Loggerstraat en langs de Trawlerkade. De windhoos, die aan de grond een doorsnede van enkele tientallen meters had, verplaatste een drie ton zware zeecontainer zes meter.

Kniehoogte

De grootste problemen elders waren ondergelopen straten, huizen, bedrijfspanden en kelders. Wegen onder viaducten werden volgelopen bassins. In het zeeaquarium in Bergen aan Zee, met 42 aquaria normaal ook al een waterrijk geheel, stond het regenwater aan het begin van maandagochtend tot kniehoogte. De helling die rolstoelgebruikers toegang geeft tot het zeedierenmuseum, dat is gebouwd in de kelders van een pand, fungeerde als goot voor het regenwater.


Foto: Hans Vink | Wateroverlast in Zuid-Holland

Verbroedering

In Egmond aan Zee liep het water enkele hotels in en ook campings kampten met problemen. Sommige kampeerders hielden het voor gezien en vertrokken voortijdig naar huis. Anderen wachten op beter weer: als de voorspelling uitkomt, verloopt dinsdag veel droger. De wateroverlast zorgde wel voor verbroedering tussen de volhouders op de natte grasveldjes. Zo hielpen zij elkaar een geul om de tent te graven.


Foto: Marco Berkhout | De windhoos in IJmuiden vernielde een groot aantal catamarans

Kampeerders en andere toeristen aan de kust kunnen beter even wachten met het nemen van een duik in het nog lekker warme water van de Noordzee. In verband met het overstromen van de riolen raadt de provincie Zuid-Holland mensen af de zee in te gaan. De bacteriën in het ongereinigde water kunnen maag- en darmproblemen geven. De waarschuwing geldt vooral voor de zee bij Katwijk, Monster, Den Haag en Ter Heijde.


Foto: Chris Soellaart | Straten onder water in IJmuiden

Oranje

Het Nederlands voetbalelftal werd ook 'getroffen' door het overvloedig neerkomende hemelwater. Het veld van Rijnsburgse Boys waar de ploeg vanaf maandagmiddag 17.30 uur zou trainen, was onbespeelbaar. Het zou de laatste training zijn voordat bondscoach Marco van Basten dinsdag met de ploeg naar Dublin reist, waar Oranje woensdag een oefeninterland tegen Ierland speelt.

Binnenattracties en reisorganisaties profiteren van het slechte weer van de afgelopen week. Vakantiegangers veroorzaken een run op lastminute- en lastsecondreizen naar oorden waar het warmer en droger is. Het aantal boekingen ligt 20 tot 25 procent hoger dan in dezelfde periode vorig.

Winkeliers Wateringen woedend om overstroming
Bekijk video:Modem/ Breedband

Toeristen lijden onder zware regenval
Bekijk video: Modem/ Breedband