AMSTERDAM - De 'wonderbelegger' René van den Berg moet een gevangenisstraf van vijf jaar uitzitten. De rechtbank heeft de zakenman uit Hilversum maandag in harde bewoordingen veroordeeld tot de onvoorwaardelijke celstraf wegens zijn frauduleuze beleggingspraktijken, waarmee hij investeerders voor tientallen miljoen euro's heeft gedupeerd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De rechters rekenen het Van den Berg zwaar aan dat hij beleggers voor eigen gewin heeft bedrogen.

"De verdachte heeft de bedoeling gehad zichzelf ten koste van het goedgelovige publiek te verrijken", zei voorzitter A. van Oosten van de meervoudige strafkamer in Amsterdam. Hij verwijt Van den Berg dat hij de inleg van beleggers heeft gebruikt om zelf een luxueus leven te leiden.

Oplichting

De rechtbank acht de wonderbelegger schuldig aan alle aanklachten van het Openbaar Ministerie, te weten oplichting, bedrieglijke bankbreuk, overtreding van de Wet toezicht kredietwezen en het medeplegen van witwassen en valsheid in geschrifte. De opgelegde straf komt overeen met de eis die de officier van justitie in juli formuleerde.

Volgens zijn advocaat Alexander van Roy reageerde Van den Berg "geschrokken" op het vonnis. Hij kondigde direct hoger beroep aan. De raadsman vindt dat de rechtbank onvoldoende rekening heeft gehouden met een onderzoek waaruit blijkt dat Van den Berg niet zozeer uit was op financieel gewin, maar op status en respect in de financiële sector.

Onschuld

"Zoals u weet zijn er nog steeds veel mensen die geloven in zijn onschuld en goede bedoelingen." In hoger beroep wil Van Roy de veroordeling voor oplichting en witwassen van tafel krijgen.

"Ik ben opgelucht dat er nu duidelijkheid is in deze zaak en dat er een straf is opgelegd", zei een bestuurslid van de belangenvereniging Welbegrepen Eigenbelang van gedupeerde beleggers. "Ik kan me voorstellen dat er beleggers zijn die dit als genoegdoening ervaren."

Malafide personen

De belangenvereniging wil onderzoeken of ook malafide personen rondom de veroordeelde zakenman kunnen worden aangepakt. "Want het is niet alleen Van den Berg zelf geweest."

Ruim 1400 beleggers zeggen in totaal ruim 127 miljoen euro tegoed te hebben van de oud-valutahandelaar en tennismecenas. Hij haalde deze bedragen op met de belofte van investeringen met hoge en vaak gegarandeerde rendementen. In de praktijk betaalde hij bestaande deelnemers met de inleg van nieuwe beleggers.

Sneeuwbaleffect

"Op deze manier werd de schijn van succesvolle beleggingen gewekt, waardoor hij een sneeuwbaleffect teweeg heeft gebracht", aldus het vonnis.

Het piramidespel viel vorig jaar om, waarna Van den Berg persoonlijk failliet ging, evenals zijn belangrijkste ondernemingen.

Luxe leventje

"Het verslag van de curator biedt een somber perspectief voor de schuldeisers. En dat terwijl u een luxe leventje heeft geleid."

De rechters vinden dat Van den Berg handig heeft ingespeeld op de menselijke hebzucht. Daarbij maakte hij misbruik van het aanzien dat hij genoot als sponsor in de tenniswereld en als directeur van een valutabedrijf.

Van den Berg zit al sinds juli vorig jaar vast. Het jaar voorarrest gaat af van de opgelegde celstraf.