TOKIO - De Japanse hoofdstad Tokio is maandagmorgen getroffen door een stroomstoring nadat een bouwkraan een hoogspanningsleiding had geraakt en kortsluiting veroorzaakt. Meer dan een miljoen huishoudens kwamen zonder elektriciteit te zitten.

Treinen en metrotreinen kwamen tot stilstand en zo'n negenhonderd liften bleven steken, enkele tientallen met mensen erin. De meesten konden snel worden verlost.

Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. De storing, die zich om 07.38 uur (00.38 uur Nederlandse tijd) voordeed, kon nog voor het middaguur worden verholpen. De overlast voor reizigers bleef beperkt omdat Japan het bon-feest (allerzielen) viert en er veel minder mensen van het openbaar vervoer gebruik maakten dan normaal.

De kraan stond op een boot die aan de oostkant van Tokio over de rivier de Kyu Edo voer. De bouwvakkers aan boord hadden zich niet gerealiseerd dat de 33 meter lange kraan te hoog stond om onder de hoogspanningsdraden door te kunnen, zei de radio.

Knal

Een ooggetuige vertelde de radio dat er een enorme knal klonk toen de kraan de draden raakte en dat een tweede aanraking een vonkenregen veroorzaakte. De draden die over de rivier lopen maken deel uit van een elektriciteitsnet dat behalve Tokio de steden Yokohama en Chiba omvat.

In november 1999 maakte Tokio een soortgelijk ongeluk mee. Toen vloog een militair vliegtuig tegen een hoogspanningsleiding aan en kwamen 800.000 huishoudens zonder stroom te zitten.