DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner van Justitie staat op de kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen, die maandagavond door het partijbestuur wordt vastgesteld. Bronnen in het CDA hebben dat gezegd.

Donner, die bij de vorige verkiezingen niet op die lijst voorkwam, is ook weer beschikbaar om minister te worden. De CDA-lijst wordt aangevoerd door premier Jan Peter Balkenende.

Ook de ministers Maria van der Hoeven (Onderwijs) en Joop Wijn (Economische Zaken) nemen een prominente plek in. De ministers Aart Jan de Geus (Sociale Zaken), Ben Bot (Buitenlandse Zaken) en Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) zijn niet beschikbaar voor een Kamerzetel, maar willen eventueel wel weer minister worden.

Peijs

De CDA-ministers Karla Peijs (Verkeer) en Cees Veerman (Landbouw) willen niet op de kandidatenlijst en zijn ook niet meer in de markt voor een nieuw ministerschap. Peijs wil wel naar de Eerste Kamer.

Van de CDA-staatssecretarissen hebben Cees van der Knaap (Defensie) en Pieter van Geel (Milieu) zich volgens ingewijden bereid verklaard op de lijst te gaan staan. Zij zijn ook beschikbaar voor een kabinetspost. Staatssecretaris Clémence Ross (VWS) stapt uit de politiek. Van staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) is nog niet bekend wat ze doet.