AMSTERDAM - De politie heeft vorige week maandag opnieuw een verdachte aangehouden in de strafzaak tegen verondersteld topcrimineel Willem Holleeder. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft een bericht daarover in het Algemeen Dagblad maandag bevestigd.

De krant schrijft dat het gaat om Mark G., broer van één van de hoofdverdachten. Het is de eerste aanhouding in de zaak sinds de arrestatie van Holleeder en zes medeverdachten eind januari.

De 37-jarige G., die de bijnaam Zuurkool draagt, wordt volgens de krant verdacht van betrokkenheid bij afpersing van vastgoedhandelaar Kees Houtman. Holleeder en enkele handlangers zouden de Amsterdammer enkele miljoenen euro's afhandig hebben gemaakt. Houtman werd in november voor de deur van zijn woning doodgeschoten.

Handlanger

Mark G. is de broer van Richard G., die ook betrokken zou zijn geweest bij de afpersing van Houtman. Richard G. is volgens justitie één van Holleeders 'belangrijke handlangers op het gebied van geweld en incasso', citeert de krant.

Mark G. wordt ook verdacht van enkele andere misdrijven. Volgens het dagblad heeft de in april vermoorde kroegbaas Thomas van der Bijl verklaard dat G. de broer van de eveneens omgebrachte Cor van Hout heeft afgetuigd in het bijzijn van Holleeder.

De advocaat van G., Bart Nooitgedagt zegt in de krant de arrestatie van zijn cliënt onbegrijpelijk te vinden. Hij begrijpt niet waarom justitie hem nu pas heeft aangehouden en vecht het vastzetten van G. woensdag aan voor de Amsterdamse rechtbank.