JERUZALEM/BEIROET - Israël heeft zijn leger opdracht gegeven het offensief tegen de Hezbollah-militie in Libanon te staken. Vanaf 08.00 uur (07.00 uur Nederlandse tijd), het tijdstip waarop een door de Verenigde Naties bereikt staakt-het-vuren van kracht is geworden, mag het leger geen actie meer ondernemen, zei een legerwoordvoerder.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De order om de gevechtshandelingen op de overeengekomen tijd te staken werd zondag gegeven door premier Ehud Olmert, zei een woordvoerder van de premier.

Een half uur na het ingaan van het bestand waren er nergens boven Libanon meer Israëlische vliegtuigen te zien. In Zuid-Libanon waagden zich echter nog maar weinig mensen buiten, uit vrees dat het staakt-het-vuren geen stand zal houden. Maar in Beiroet en andere steden leek het verkeer drukker dan op voorgaande dagen.

Wapens

Volgens de Israëlische minister Isaac Herzog is het onwaarschijnlijk dat alle wapens meteen zullen zwijgen. De ervaring leert, zei hij, dat er meestal "een proces van gefaseerde ontspanning" intreedt.

De legerwoordvoerder zei dat de strijdkrachten alles zullen doen om te voorkomen dat zij zelf worden aangevallen. Ook zal Israël zijn land- en zee-blokkade van Libanon handhaven, om te voorkomen dat wapens naar de Hezbollah worden aangevoerd, zei hij.

Eerste schending

Israëlische militairen hebben in het zuiden van Libanon een Hezbollah-strijder gedood in wat de eerste schending wordt genoemd van het staakt-het-vuren dat maandagochtend inging. Dat meldde een Israëlische website volgens het Britse persbureau Reuters.

Pamfletten

Voordat het bestand inging werden boven Beiroet pamfletten uitgegooid met de waarschuwing dat het leger zal terugkeren om opnieuw toe te slaan als er vanuit Libanon nog "terreurdaden tegen de staat Israël" worden ondernomen.

De Libanese regering gaf geen commentaar bij het ingaan van het bestand. Het kabinet zou zondagavond bijeen komen om de uitvoering van de overeenkomst te bespreken. De zitting werd echter uitgesteld, naar verluidt omdat de Hezbollah-ministers weigerden in te stemmen met ontwapening van de Hezbollah-strijders, een van de eisen van de internationale gemeenschap.

Respecteren

Op een vraag aan de Hezbollah of de militie zich aan het bestand zal houden verwees een woordvoerder naar een uitspraak van Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah. Die zei zaterdag dat de Hezbollah elk bestand zal respecteren, maar zal blijven vechten zolang er Israëlische troepen in Libanon zijn.

Kort voordat de overeenkomst van kracht werd voerde Israël nog luchtaanvallen uit waarbij twee doden en negen gewonden vielen. Doelwit waren een Hezbollah-bolwerk in het oosten en een Palestijns vluchtelingenkamp in het zuiden.

Gewond

Bij een raketaanval op een kantoor van het pro-Syrische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina-Algemeen Commando aan de rand van het vluchtelingenkamp Ein el-Hilweh kwam een vuilnisman om het leven en raakten drie omwonende burgers gewond.

Een politieagent kwam om en zes Libanese soldaten raakten gewond toen een busje in de oostelijke stad Baalbek door een raket werd getroffen. Zondagavond vielen bij aanvallen op Baalbek al zeven doden en 23 gewonden.

Een kwartier voor het begin van het bestand schoten Israëlische vliegtuigen nog een antenne kapot van Hezbollah's tv-zender Al-Manar in Kaifoun, twaalf kilometer ten zuidoosten van Beiroet.

Doden

Het bestand moet een einde maken aan 34 dagen van verwoestende Israëlische bombardementen op Libanon en de raketaanvallen van de Hezbollah op Israël, waarbij in totaal meer dan negenhonderd doden zijn gevallen.

De overeenkomst voorziet in een uitbreiding van de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon van de huidige tweeduizend tot vijftienduizend man. Samen met een even groot contingent van het Libanese leger moeten zij een ongeveer dertig kilometer brede strook langs de grens gaan bemannen en zorgen dat de Hezbollah geen raketten meer op Israël afvuurt.

Troepen

Frankrijk, Italië, Turkije en Maleisië hebben aangeboden troepen voor de VN-strijdmacht te leveren. Er zal echter nog over de samenstelling en het mandaat moeten worden overlegd voor de troepenmacht daadwerkelijk in Zuid-Libanon aan de slag kan.