MADRID/VIGO - De Spaanse autoriteiten hebben nog meer mensen en materieel ingezet om de aanhoudende bosbranden in de noordwestelijke regio Galicië te bestrijden. Het aantal arrestaties van vermoedelijke brandstichters is opgelopen tot 27.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De autoriteiten weigerden zondag te zeggen op hoeveel plekken brand woedt. Nadat zaterdag was gemeld dat de situatie was verbeterd, zou opnieuw op tientallen plaatsen brand zijn gesticht.

"We willen ze (de brandstichters) niet aanmoedigen", aldus een lokale woordvoerder. In de laatste officiële verklaring werden 164 brandhaarden gemeld, waarvan er 71 niet onder controle waren.

Ongeveer 15.000 brandweerlieden, onder wie 7000 vrijwilligers, proberen met zevenhonderd brandweerwagens en zeventig blusvliegtuigen en -helikopters om de tientallen brandhaarden te bestrijden. Ze hebben versterking gekregen van circa 2000 militairen. Enkele honderden militairen bewaken plekken die mogelijk het doelwit van zijn van brandstichters.

Bende

De Spaanse politie pakte zondag weer enkele mensen op die verdacht worden van brandstichting, meldde de politie. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Rubalcaba liet eerder weten dat een gewetenloze bende achter een aantal van de bosbranden zit.

Volgens Spaanse media zijn de verdachten een bonte verzameling mensen van grondspeculanten, boeren, werkloze brandweerlieden en geesteszieke pyromanen die ieder om hun eigen redenen brand stichten. De verdachten variëren in de leeftijd van 21 tot 90 jaar.

Door de branden is sinds vorige week ongeveer 50.000 hectare bos en struikgewas in vlammen opgegaan. Tot dusver zijn vier mensen in Galicië door de branden om het leven gekomen.