AMSTERDAM - De speciale editie van Quote met daarin de vijfhonderd rijkste Nederlanders moet uit de handel worden genomen. De rechtbank in Amsterdam bepaalde donderdag in kort geding dat de nummers van het blad die nu nog in de winkels liggen, op straffe van een dwangsom van maximaal 100.000 euro, moeten worden teruggehaald.

Vastgoedhandelaar Willem Endstra eiste een week geleden dat de Quote, met daarin zijn foto, uit de kiosken zou verdwijnen. Endstra vreest voor zijn veiligheid. Hij is hiervoor meerdere keren gewaarschuwd door de Criminele Inlichtingendienst (CRI). Alhoewel zijn naam in brede kring bekend is, is zijn gezicht dat niet.

Volgens zijn advocaat, mr. S. Kalff, kan Endstra alleen daarom nog zonder lijfwacht door het leven. Dit dreigt te veranderen nu zijn foto in Quote heeft gestaan.

Vrije meningsuiting

Volgens de uitspraak weegt de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, met mogelijke risico's voor Enstra's persoonlijke veiligheid, zwaarder dat Quote's recht op vrije meningsuiting. Volgens de president van de rechtbank valt niet uit te sluiten dat het bekend worden van Endstra's uiterlijk een negatief effect heeft op zijn veiligheid.

Quote moet binnen drie werkdagen de verkooppunten van het blad schriftelijk berichten over de uitspraak van de rechter en de distributie staken. Binnen een maand moet Quote van de rechter een door een register-accountant opgemaakte opgave doen van het aantal geleverde exemplaren van het blad, het aantal afnemers en het aantal brieven dat is verstuurd naar de afnemers.

Bij monde van zijn advocaat heeft Endstra donderdag laten weten "heel tevreden" te zijn met de uitspraak. Volgens Kalff gaat het om een "bijzonder vonnis" omdat soortgelijke vorderingen zelden worden gehonoreerd.

De advocaat maakte donderdag bekend dat vrijdag weer een kort geding, aangespannen door Endstra, dient bij de rechtbank in Amsterdam. Ditmaal wordt het dagblad De Telegraaf gedagvaard waarbij een verbod op plaatsing van een foto van Endstra wordt geëist. Volgens Kalff is eind deze zomer door een fotograaf van het ochtendblad stiekem een foto gemaakt van zijn cliënt.