JERUZALEM - Het Israëlische kabinet heeft zondag ingestemd met de resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die een einde moet maken aan de strijd in Libanon. Dat bleek zondag na afloop van een zitting van het kabinet van premier Ehud Olmert.

De beslissing van het Israëlische kabinet was nagenoeg unaniem. Alleen de vroegere minister van Defensie Shaul Mofaz, die nu minister van Transport is, onthield zich van stemming. Olmert had zijn bewindslieden gevraagd met de resolutie in te stemmen.

De VN-resolutie, die vrijdag in de Veiligheidsraad werd aangenomen, beoogt een staakt-het-vuren, gevolgd door een gefaseerde terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten uit Libanon. Libanese troepen en een VN-vredesmacht moeten daarna zorgen dat de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah Israël niet meer met raketten bestookt.

Ontmanteld

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni zei na afloop van het kabinetsberaad dat het Libanese leger "onmiddellijk" in het het zuiden moet worden gestationeerd. Verder zei ze dat Hezbollah als militaire organisatie ontmanteld moet worden en niet alleen ontwapend. Dat is volgens haar in overeenstemming met de resolutie.

Onderhandelingen

Livni zei zondag ook dat de regering van Israël onderhandelingen wil beginnen over de vrijlating van twee Israëlische militairen die vorige maand langs de grens met Libanon werden ontvoerd door Hezbollah-strijders. Het is voor het eerst dat een Israëlische regeringsfunctionaris in het openbaar zegt dat Israël wil onderhandelen.

"De premier (Ehud Olmert) zal een persoon benoemen die zich met de zaak gaat bezighouden", aldus Livni. Tot nu toe had Israël de onvoorwaardelijke vrijlating van het duo geëist.

De ontvoering op 12 juli was de directe aanleiding voor de gevechten tussen Israël en Hezbollah, die nu al ruim een maand duren. In het verleden zijn gevangen Israëlische militairen geruild voor Hezbollah-strijders in Israëlische gevangenissen.

Annan

Volgens secretaris-generaal Kofi Annan van de VN zijn de premiers van Israël en Libanon een staakt-het-vuren overeengekomen dat maandag om 07.00 uur (Nederlandse tijd) ingaat. Daarmee moet een einde komen aan een strijd die sinds 12 juli ruim duizend Libanezen en 140 Israëliërs het leven heeft gekost.

De Israëlische strijdkrachten zetten hun grondoffensief tegen Hezbollah in Zuid-Libanon zondag onverminderd door. Ook de luchtmacht bestookte opnieuw doelen in de zuidelijke buitenwijken van de Libanese hoofdstad Beiroet, die gelden als bolwerken van Hezbollah.

Inslagen

In de buitenwijk Rweis waren zondag binnen een minuut tijd achttien zware inslagen te horen, meldden ooggetuigen. Minstens twee personen kwamen om het leven en er vielen zeven gewonden, meldden hulpverleners. Zeker acht gebouwen werden verwoest.

Volgens een woordvoerder van Hezbollah zou Israël tot actie zijn overgegaan op basis van "onjuiste" informatie dat Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zich in een bunker onder een van de gebouwen schuilhield.