ROTTERDAM - Bezoekers van diergaarde Blijdorp krijgen zondag bij binnenkomst een flyer met daarop informatie over de mogelijke besmetting van twee sperwer uiltjes met het vogelgriepvirus H5N1. Het ministerie van Landbouw maakte zaterdagavond bekend dat er aanwijzingen zijn dat de jonge vogels besmet zijn met de voor mensen gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus.

Blijdorp is zondag desondanks zeer goed bezocht. Volgens een woordvoerder kwamen circa 10.000 mensen langs. "Ik heb niet de indruk dat mensen zich er iets aan gelegen laten liggen", aldus de woordvoerder. Volgens hem waren veel bezoekers al op de hoogte van het nieuws.

Het hoge bezoekersaantal was te danken aan het feit dat zondag de laatste vakantiedag was voor veel mensen en aan het mooie weer, meende de woordvoerder.

Niet bang

Een gezin met twee jonge kinderen uit Steenbergen, dat een abonnement op Blijdorp heeft, hoort de informatie over de vogelgriep voor het eerst. "We zijn er niet bang voor en gaan niet naar huis. Ik ga er vanuit dat er genoeg voorzorgsmaatregelen genomen zijn," zegt de moeder. Vader denkt dat de bezoekers ver genoeg van de vogels vandaan blijven.

De jonge vogels waren nog niet gevaccineerd, omdat ze in mei zijn geboren, net na de vaccinatieronde. Op 27 juli werden de uiltjes ziek en op 9 augustus overleden de vogels. De meeste vogels in Blijdorp zijn gevaccineerd, maar uit voorzorg houdt de dierentuin de dieren in hun hokken.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat mogelijk de gevaarlijke variant van de vogelgriep in Nederland opduikt. De verdenking van vogelgriep in het Gelderse Voorthuizen van anderhalve week geleden betrof een milde vorm van de ziekte. Verder onderzoek moet nog uitwijzen of het een daadwerkelijke besmetting met het vogelgriepvirus betreft.

De Voedsel en Waren Autoriteit neemt de komende dagen aanvullende monsters van vogels in Blijdorp. Op de uitgedeelde formulieren staat uitgelegd wat vogelgriep is en dat de bezoekers van Blijdorp geen gevaar lopen besmet te raken.

Maatregelen

De diergaarde zegt ook geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen, omdat alleen bij intensief contact tussen mens en dier de ziekte kan worden overgedragen. De mensen die beroepsmatig en intensief werken met de vogels in Blijdorp, dragen beschermende kleding en hebben de virusremmer Tamiflu gekregen. De incubatietijd van het virus is zeven dagen.

Raadsel

Blijdorp-directeur Ton Dorresteijn noemt het een raadsel hoe de sperweruilen ziek hebben kunnen worden. Hij ging zondag enkele mogelijkheden af, zoals besmetting door een wilde vogel wiens ontlasting in het hok van de uilen terecht is gekomen.

Voor de diergaarde is de waarschijnlijke besmetting extra wrang omdat Blijdorp als eerste dierentuin in Europa mocht inenten tegen vogelgriep. Dorresteijn noemde de sperweruil een "ontzettend leuk uiltje". Toen een van de vier jongen uit een nest raar met zijn kopje begon te draaien, gingen nog niet meteen alle alarmbellen af. "De moeder was twee jaar gelden ook eens ziek en toen hielpen antibiotica goed."

Ook dit vogeltje knapte van de medicijnen op, maar prompt werden twee anderen ziek. Bij hen werd een mogelijke besmetting met vogelgriep vastgesteld, waarna de andere twee uit voorzorg werden afgemaakt. Het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam heeft bij deze twee uilen nog geen vogelgriep ontdekt en heeft de dode dieren naar het laboratorium in Lelystad gestuurd.

Telefoonnummer

De meeste vragen die binnenkomen op het speciale telefoonnummer 0800-1351 gaan over het risico op besmetting met vogelgriep. Dat heeft een woordvoerster van de GGD Rotterdam zondag gezegd. Meer dan tweehonderd mensen hadden zondagmiddag naar het nummer gebeld.

"Veel mensen zijn in Blijdorp geweest of willen ernaartoe en vragen zich af of ze vogelgriep kunnen krijgen", aldus de zegsvrouw. Ook willen bellers weten wat de symptomen van de ziekte zijn.

Het telefoonnummer blijft zondag nog tot 22.00 uur open. Maandag kijken de GGD en Blijdorp of het speciale nummer nog nodig is.