HAVANA - De Cubaanse leider Fidel Castro heeft zondag op zijn tachtigste verjaardag van zich laten horen. In een boodschap op de website van het revolutionaire dagblad Juventud Rebelde stelde Castro dat zijn toestand sinds zijn operatie bijna twee weken geleden "aanzienlijk" is verbeterd.

Castro voegde eraan toe dat hij nog niet geheel buiten gevaar is en dat zijn herstel nog lang kan duren. Verder beloofde 'El Líder Maximo' te zullen vechten voor zijn gezondheid. Castro riep zijn landgenoten op optimistisch te blijven.

Foto's

Juventud Rebelde plaatste ook vier foto's van de bejaarde leider, die na diens operatie zouden zijn gemaakt. Op een van de foto's houdt Castro de uitgave van de partijkrant Granma van zaterdag in de hand om aan te tonen dat de beelden recent zijn.

Gemanipuleerd

Op een Nederlands forum op internet is inmiddels sceptisch gereageerd op de naar buiten gebrachte foto's. De foto's zouden gemanipuleerd zijn met behulp van photoshop.

Raúl

Zaterdag liet een vriend van Castro zich in Granma al in positieve bewoordingen uit over het herstel van Fidel. De vriend stelde dat hij Castro had bezocht. Tijdens dat bezoek zou de Cubaanse leider zijn opgestaan en een stukje door de kamer hebben gelopen.

Castro liet zich niet in het openbaar zien. Zijn broer Raúl toonde zich wel. Het was de eerste publieke verschijning van Raúl sinds zijn broer bijna twee weken geleden tijdelijk de macht aanhem overdroeg.

Raúl verwelkomde op het vliegveld van de Cubaanse hoofdstad Havana de Venezolaanse president Hugo Chávez, meldde de Cubaanse staatstelevisie. Chávez is naar Cuba gereisd om zijn grote linkse vriend en voorbeeld Castro te bezoeken. Op het vliegveld kreeg Chávez een dikke knuffel van de 75-jarige Raúl.

Verjaardag

Ter gelegenheid van zijn verjaardag ontving Castro zondag felicitaties uit de hele wereld, onder anderen van de Russische president Vladimir Poetin en van de autoritaire president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko.

De Venezolaanse president Hugo Chávez liet zaterdag weten dat hij naar Cuba zou reizen om Castro zondag persoonlijk de hand te kunnen schudden. Chávez zei dat hij een cadeautje voor zijn vriend zou meenemen.

Gespeculeerd

Over de gezondheidstoestand van de Cubaanse leider is de laatste tijd veel gespeculeerd, omdat hij sinds de aankondiging van zijn darmoperatie bijna twee weken geleden niet meer in het openbaar is verschenen.

Castro droeg in verband met zijn operatie de macht tijdelijk aan zijn broer Raúl over. Raúl heeft zich tot nu toe echter ook niet in het openbaar laten zien.

Toekomst

Over de toekomst van een van de laatste communistische regimes ter wereld is daardoor veel onzekerheid ontstaan. De autoriteiten bezweren echter dat de Castro's de touwtjes nog stevig in handen hebben. Fidel Castro leidt Cuba sinds de revolutie van 1959.