DEN HAAG - Bij twee gestorven uiltjes in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam zijn aanwijzingen gevonden voor besmetting met het vogelgriepvirus H5N1. Dat is gebleken uit onderzoek van het Wild Life Health Centre van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en de Universiteit Utrecht, maakte het ministerie van Landbouw zaterdagavond laat bekend.

Volgens het ministerie is het de eerste keer dat mogelijk deze variant van de vogelgriep, die gevaarlijk kan zijn voor mensen, opduikt in Nederland. De verdenking van vogelgriep in het Gelderse Voorthuizen van vorige week betrof een milde vorm van de ziekte.

Onderzoek

Vervolgonderzoek van het laboratorium in Lelystad (CIDC) bevestigde de verdenking met H5N1 in Rotterdam. Verder onderzoek moet uitwijzen of het een daadwerkelijke besmetting met het vogelgriepvirus betreft. De Voedsel en Waren Autoriteit zal de komende dagen aanvullende monsters nemen van vogels in Blijdorp.

De twee jonge vogels waren niet gevaccineerd. Hoewel in Blijdorp veel vogels wel zijn gevaccineerd tegen de vogelgriep, moet de dierentuin de beesten in hun hokken houden of afschermen. Omdat alleen bij intensief contact tussen mens en dier de ziekte kan worden overgedragen, kan Blijdorp gewoon open blijven voor het publiek.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid bestaan er geen risico's voor de bezoekers. Voor de verzorgers moet de dierentuin nog wel extra beschermende maatregelen nemen.

Informatienummer

Burgers die naar aanleiding van de mogelijke besmetting met vogelgriep vragen hebben, kunnen vanaf zondagochtend bellen met het landelijk publieksinformatienummer (0800) 1351. Dit gratis nummer is eerder onder meer gebruikt bij de Schipholbrand en de legionellabesmetting in Amsterdam.

Bezoekers aan Blijdorp krijgen zondag bij binnenkomst een flyer met daarop informatie over de mogelijke besmetting van de twee sperwer uiltjes.