OSS - Het duurt nog zeker vijf tot zeven jaar voor een anticonceptiepil voor mannen beschikbaar komt. Dit hebben de farmaceutische bedrijven Organon en het Duitse Schering donderdag laten weten.

Organon, de farmadivisie van Akzo Nobel en Schering zijn onafhankelijk van elkaar al jaren bezig om een mannenpil te ontwikkelen, Organon sinds 1998. Het onderzoek gaan zij nu combineren.

Een pil voor mannen geeft paren meer keuzemogelijkheden op het gebied van voorbehoedmiddelen, aldus W. Raff van Schering. Hoe meer keuze er is in anticonceptiva, hoe meer er gebruik van wordt gemaakt, weet Organon.

Ingewikkelder

Een goede pil voor mannen is veel ingewikkelder te maken dan de pil voor de vrouw. "Het grote probleem is dat de man miljoenen spermacellen heeft en de vrouw maar één eitje. Mogen er cellen in leven blijven of moeten ze allemaal geneutraliseerd. En welk hormoongebruik is acceptabel voor het mannelijk lichaam. De komende jaren hopen we daar duidelijkheid over te krijgen", aldus woordvoerster M. Mols van Organon.

Het onderzoek gaat uit van hormoonbeïnvloeding, zoals ook bij de anticonceptiva voor vrouwen. Beide bedrijven zijn op dat gebied al decennia actief. Mocht het onderzoek over enkele jaren tot resultaat leiden, dan duurt het ook nog zeker een jaar voordat er goedkeuring komt van gezondheidsautoriteiten om de pil op de markt te brengen. Volgens Organon kan het ook zo zijn dat het onderzoek niet tot productie leidt.

Schering heeft een betere testosteroninjectie in huis, Organon het hormoon dat beter in staat is de zaadcelproductie 'lam te leggen" Maar dat laatste zorgt ook voor het stopzetten van de productie van testosteron, het hormoon dat ondermeer het mannelijk libido stimuleert.

Dat neveneffect maakt het nodig om de aanmaak van testosteron juist weer op gang te brengen. Deze combinatie heeft de bedrijven bijeen gebracht.