ZWAAGWESTEINDE - Een benefietconcert in Zwaagwesteinde moet voldoende geld opleveren voor een grootschalig DNA-onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra. Het concert wordt 1 september in het Friese dorp gehouden. De organisatoren hebben de steun van de familie van Vaatstra.

Zij hebben berekend dat het onderzoek in totaal 40.000 euro kost, inclusief de kosten voor het particuliere opsporingsteam. Inmiddels is er 14.000 euro aan giften binnengekomen, maakte de organisatie zaterdag bekend.

Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd in de nacht na Koninginnedag 1999 in een weiland bij Veenklooster verkracht, waarna de dader haar de keel doorsneed. Een eerder, kleinschaliger DNA-onderzoek, waarbij bij 815 mannen erfelijk materiaal werd afgenomen, heeft geen resultaat opgeleverd.

Onschuldig

In de loop der jaren zijn vijf mannen in verband met de moord aangehouden, maar allen bleken na DNA-onderzoek onschuldig. De familie van de vermoorde vrouw pleit samen met Peter R. de Vries voor een uitgebreider onderzoek, onder 20.000 mannen tussen 20 en 45 jaar. Justitie heeft verzoeken daartoe altijd afgewezen, omdat zij vreest dat de aandacht dan vooral zal worden gelegd bij degenen die weigeren erfelijk materiaal af te staan.