BEIROET/JERUZALEM/CRAWFORD - De radicale sjiitische beweging Hezbollah in Libanon zal zich houden aan het staakt-het-vuren waartoe de VN-Veiligheidsraad vrijdag in een resolutie heeft opgeroepen. Dat heeft Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zaterdag gezegd.

De Libanese regering heeft zaterdagavond ingestemd met de resolutie van de Veiligheidsraad. Dat heeft de Libanese premier Fouad Siniora gezegd. Minister van Financiën Jihad Azour zei dat de Libanese regering zondag verder praat over de uitvoering van de resolutie.

Bronnen in de Libanese hoofdstad Beiroet lieten weten dat binnen de regering niet iedereen even gelukkig met de resolutie is, omdat Israël hierin niet wordt veroordeeld voor het verrichten van grootschalige verwoestingen in Libanon.

Bestand

Ook het Israëlische kabinet van premier Ehud Olmert buigt zich zondag over de oproep van de Veiligheidsraad. Volgens bronnen in Jeruzalem zal ook de regering-Olmert de resolutie accepteren en kan mogelijk maandag al een bestand worden afgekondigd.

Een hoge Israëlische functionaris zei dat Israël van plan is maandagochtend om 07.00 uur (plaatselijke tijd) het offensief in Libanon te staken. Het Israëlische leger zal nog wel strijden tegen Hezbollah in gebieden waar het Israëlische leger opereert.

Optimisme

Ook binnen de Verenigde Naties heerst optimisme. De speciale VN-vertegenwoordiger voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Alvaro de Soto, zei dat een vredesmacht in het zuiden van Libanon mogelijk al over een week aan de slag kan gaan. "We beginnen niet vanaf nul", aldus De Soto. Hij zei dat verscheidene landen al troepen paraat hebben staan die snel kunnen worden ingezet.

De VN denken dat Israël zijn grondoffensief in Libanon binnen twee dagen zou kunnen afronden, nu de Veiligheidsraad voorzieningen heeft getroffen die een staakt-het-vuren mogelijk moeten maken. De Joodse staat is zaterdag juist begonnen aan een uitgebreidere militaire campagne in zijn buurland.

Unaniem

Enkele uren voor de uitbreiding van dit grondoffensief stemde de VN-Veiligheidsraad in New York unaniem in met een resolutie die een einde verlangt van alle vijandelijkheden in het conflict dat 12 juli uitbrak tussen Israël en Hezbollah. Om dat staakt-het-vuren te bereiken, moet Israël alle 'offensieve militaire operaties' staken en Hezbollah moet helemaal ophouden met zijn aanvallen.

De resolutie beoogt de stationering van een sterke VN-macht van mogelijk 15.000 man in Zuid-Libanon. Frankrijk heeft al manschappen toegezegd. De blauwhelmen moeten samen met 15.000 militairen van het Libanese regeringsleger 'vijandelijke acties' voorkomen.

Alleen officiële Libanese instanties en de VN-macht mogen in beginsel bewapend zijn. Dit betekent onder meer dat er geen plaats meer is voor gewapende strijders van Hezbollah.

Oneerlijk

Nasrallah noemde de resolutie oneerlijk, omdat Hezbollah erin verantwoordelijk wordt gesteld voor het begin van de vijandelijkheden tussen Israël en de verzetsbeweging. Hij zei echter een Libanees akkoord niet in de weg te zullen staan. "We zullen geen obstakel vormen voor een beslissing die is genomen door de Libanese regering", zei Nasrallah.

De Israëlische vicepremier Shimon Peres was aanmerkelijk positiever over de resolutie omdat Hezbollah als agressor in het conflict is aangewezen. "Meer hadden we bij de VN niet kunnen bereiken", zei Peres.

Crawford

De Amerikaanse president George Bush liet zaterdag vanaf zijn ranch bij Crawford blijken dat hij in zij nopjes is met de resolutie. "Ik roep de internationale gemeenschap nu op om woorden om te zetten in daden en alle moeite te doen om blijvende vrede in de regio te bewerkstelligen", aldus Bush.

Ondanks de resolutie gaven Olmert en zijn minister van Defensie Amir Peretz het leger zaterdagmorgen de opdracht op te rukken naar de rivier Litani, die de eerste troepen aan het begin van de avond bereikten. Die ligt op ongeveer 30 kilometer van de grens tussen beide landen.

Militairen

De stafchef van de strijdkrachten, generaal Dan Halutz, zei zaterdagmiddag dat sinds de uitbreiding van het grondoffensief het aantal militairen in het buurland is verdrievoudigd tot 30.000. Israëlische helikopters hebben tevens honderden luchtlandingstroepen gedropt in het zuiden van Libanon.

De Israëlische strijdkrachten lieten weten dat het leger zaterdag zeker dertig Hezbollah-strijder in Zuid-Libanon heeft gedood. De Arabische nieuwszender al-Jazeera meldde dat vier Israëlische militairen zijn omgekomen tijdens de gevechten.

Israël heeft dit niet bevestigd. Libanese medici meldde dat dat door een Israëlische luchtaanval in het zuiden van Libanon zaterdagmorgen zeker vier burgers om het leven gekomen. Een terreinwagen in het dorp Kharayeb zou het doelwit van de aanval zijn geweest.