AMSTERDAM - Het Nederlandse kamp van het Provinciaal Reconstructieteam in het Noord-afghaanse Pol-e-Khomri is zaterdagochtend bestookt met raketten. Dat meldt het ministerie van Defensie. Daarbij vielen geen gewonden, omdat de raketten het kamp misten.

De aanval vond rond 07.00 uur plaats. Het gaat om de eerste raketaanval op het kamp in Pol-e-Khomri, meldt een Defensiewoordvoerder. Volgens hem werden 'meerdere raketten' afgevuurd. In de buurt van het kamp werd een explosie gehoord. Ook werd later een niet-ontplofte 107 mm-raket gevonden.

Later zijn drie plaatsen gevonden vanwaar de raketten zouden zijn afgevuurd. Op twee van deze plaatsen lag nog een 107 mm-raket klaar om afgeschoten te worden. Volgens de Defensiewoordvoerder gaat het om 'gebruikelijk raketmateriaal'. Het betreft 'vrij kleine raketten met een vrij kleine explosieve lading'. "De raketten zijn erg onnauwkeurig en worden vaak vanaf een heuveltje zand of stenen afgeschoten."

Het Nederlandse Provinciaal Reconstructieteam is sinds 2004 in Pol-e-Khomri gestationeerd. Het merendeel bestaat uit ongeveer 180 militairen van de Koninklijke Marine. Zij houden zich bezig met de wederopbouw van het gebied. Per 1 oktober nemen Hongaarse militairen de Nederlandse taken over.