BERLIJN - De verdachten die de Britse politie donderdag aanhield in verband met een vermeend complot om vliegtuigen op te blazen, hadden waarschijnlijk ook contacten in Duitsland. Dat zegt de Duitse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken August Hanning in een vraaggesprek met de krant Bild am Sonntag, dat zaterdag al is gepubliceerd in Duitse media.

Volgens het weekblad Focus zou een van de verdachten in contact staan met de echtgenote van een lid van de terreurcel in Hamburg rond Mohammed Atta, die de leiding had bij de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001. Hanning bevestigt in Bild am Sonntag dat er kennelijk sprake is van contacten tussen de Britse verdachten en personen in Duitsland. Er loopt een onderzoek.

De Amerikaanse federale politie (FBI) onderzoekt banden tussen de Britse verdachten en mensen die zich in de Verenigde Staten bevinden. Ze zouden telefonisch contact hebben gehad, maar geen van de vermeende daders zou een reis naar de VS hebben gemaakt, meldde The Guardian zaterdag op gezag van bronnen in de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Pakistan

Pakistaanse inlichtingendiensten hebben een tijd lang het vermoedelijke brein gevolgd achter de grootschalige terreuraanslagen die de Britse politie naar eigen zeggen afgelopen week wist te voorkomen. De Pakistani hielden de telefoontjes en het e-mailverkeer van Rashid Rauf in de gaten, meldde de Britse zender Channel 4.

Rauf zou de centrale figuur zijn in het plan een aantal trans-Atlantische vliegtuigen tijdens de vlucht op te blazen. Hij werd onder surveillance geplaatst na een waarschuwing van de Britse geheime dienst.

Volgens Pakistan heeft de Brit van Pakistaanse afkomst banden met het terreurnetwerk al-Qaeda. Zijn arrestatie eerder deze week leidde tot een grote Britse antiterreuroperatie, die een chaos veroorzaakte in het internationale vliegverkeer.