SCHIPHOL - Een KLM-toestel dat zaterdag van de baan raakte, is bij het afdraaien met het neuswiel in de berm naast de Polderbaan beland. De Boeing 737, die afkomstig was van de Londense luchthaven Heathrow, was zojuist geland. Dat liet een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding weten. Zij sprak van een uitzonderlijk geval.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Jeffrey Koper | Inspectie Verkeer Waterstaat doet onderzoek naar het incident

De KLM meldde dat aan boord 190 passagiers waren. Zij zijn allen ongedeerd en konden met de trap het vliegtuig verlaten en zijn met bussen naar het aankomstgebouw gebracht.

Het luchtverkeer ondervindt nog geen hinder van het incident, omdat andere banen in gebruik zijn genomen. Het KLM-vliegtuig landde om 11.25 uur tijdens een hevige regenbui. Het is onduidelijk of dat de oorzaak was.

De Boeing is in de loop van de middag voor nader onderzoek naar hangar tien overgebracht. Zowel de Inspectie Verkeer Waterstaat als de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onderzoek ter plaatse verricht. Ook de Luchtvaartpolitie was ter plekke.

Zwanenburgbaan

Het is niet de eerste keer dat een vliegtuig bij de landing op Schiphol van de baan raakt. Op kerstavond 1997 kwam een Boeing van Transavia bij de landing met de neus naast de Zwanenburgbaan terecht. De brandweer had een brand in het hoofdlandingsgestel snel onder controle. De 240 passagiers en acht bemanningsleden verlieten het toestel via de glijbanen bij de nooduitgangen. Drie mensen waren lichtgewond.


Foto: Eric Meijer | De gestrande Boeing 737

De Polderbaan moest vorige maand enige tijd worden afgesloten, nadat een Boeing 747 daar een voorzorgslanding had gemaakt. Het vrachtvliegtuig liep bij het opstijgen een of meer klapbanden op en beschadigde de verlichting van de baan. Niemand raakte gewond. De Boeing keerde direct terug en landde veilig op de Kaagbaan.

Shampoo

Het is een drukte van belang aan het einde van de ochtend op de 'vliegtuigspottersplaats' langs de Polderbaan. Het toestel trekt een groot aantal spotters met dikke verrekijkers op de buik naar het afgelegen gebied. Niemand heeft het incident daadwerkelijk zien gebeuren, maar over de oorzaak wordt druk gespeculeerd.


Foto: Jeffrey Koper | Een 'uitzonderlijk geval'

Omdat het toestel afkomstig is van de Londense luchthaven Heathrow, gaan al snel grappen over en weer over een mogelijk verband met de verijdelde aanslagen in Groot-Brittannië en de daarop afgekondigde veiligheidsmaatregelen. "Misschien hebben ze hun shampoo wel aan het neuswiel gesmeerd", grapt een spotter met een verwijzing naar de sinds donderdag geldende restricties voor bagage aan boord.