AMSTERDAM - Een kwart van de afgekeurde privéscholen blijft na de zomervakantie open. Dat schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag. Het gaat om 34 scholen die volgens de onderwijsinspectie niet aan de wettelijke eisen voldoen. Ruim honderd leerlingen krijgen na de zomer toch weer les. Hun ouders overtreden hiermee de leerplichtwet. CDA, PvdA en D66 vinden deze toestand schandalig.

Volgens de onderwijsinspectie zijn op de afgekeurde scholen te weinig bevoegde docenten, sluiten de lessen niet aan op het niveau van de leerlingen en worden kinderen niet getoetst. Leerplichtambtenaren willen dat minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) de bevoegdheid krijgt om privéscholen te beoordelen en erkennen. Van der Hoeven zegt hiervoor geen wettelijke mogelijkheden te hebben.

Nu leidt een gebrek aan duidelijke richtlijnen per gemeente tot een verschillende aanpak van afgekeurde scholen, schrijft de krant. Sommige scholen worden officieel gedoogd. Bij drie privéscholen kregen ouders een proces-verbaal, omdat zij weigerden hun kind naar een erkende school te sturen. Zij riskeren hiermee maximaal één maand cel.

Onverantwoord

Het CDA-Kamerlid Jan de Vries vindt de situatie onverantwoord. "De minister moet alle middelen aangrijpen om te voorkomen dat kinderen naar deze scholen gaan. We mogen vrijheid van onderwijs misschien hoog in het vaandel hebben staan, maar we moeten kinderen ook beschermen tegen slecht onderwijs", zegt hij tegen de krant.