JERUZALEM - De Israëlische strijdkrachten zijn begonnen met het uitgebreide grondoffensief waarvoor het veiligheidskabinet afgelopen week het groene licht gaf. Dat heeft een legerwoordvoerder zaterdag bekendgemaakt.

Premier Ehud Olmert en minister van Defensie Amir Peretz hebben het leger opdracht gegeven op te rukken naar de rivier de Litani. Die ligt op ongeveer 30 kilometer van de grens tussen beide landen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties had enkele uren eerder unaniem een resolutie aangenomen die juist vraagt om een einde aan het geweld. Israël had al laten weten de operatie in Zuid-Libanon voorlopig niet te zullen staken.

Uitbreiding

Het veiligheidskabinet stemde al eerder in met uitbreiding van de militaire campagne tegen Hezbollah in Libanon, die een maand geleden begon. Het nieuwe offensief werd echter uitgesteld om de diplomatie bij de VN een kans te geven.

Israëlische troepen zijn inmiddels opgerukt tot het dorp Ghandouriyeh, ten oosten van de havenstad Tyrus en 11 kilometer van de grens. Het leger drong niet eerder zo diep door in Libanon, aldus bronnen bij de veiligheidsdienst.

De sjiitische verzetsbeweging Hezbollah heeft de opmars van het Israëlische leger bevestigd. De organisatie zei de troepen in Ghandouriyeh in een hinderlaag te hebben gelokt. Enkele Israëlische militairen zouden zijn gedood.

Hezbollah heeft zaterdag opnieuw zeker twintig raketten afgevuurd op Israël vanuit de regio al-Arqub in Zuid-Libanon. Dat heeft de Libanese politie gezegd. Sinds het begin van de strijd een maand geleden zijn al honderden raketten neergekomen in de joodse staat.

Geen tijdslimiet

Voor het nieuwe, uitgebreide offensief dat Israël zaterdag is begonnen in Libanon, geldt geen tijdslimiet. De operatie moet het de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah onmogelijk maken Israël nog langer met raketten te beschieten. Dat heeft regeringswoordvoerder Avi Pazner gezegd.

Volgens generaal Alon Friedman kan de operatie weken duren. "Dit is een gefaseerd plan en de eerste fase, waarin wij de controle op de grond proberen te krijgen, kan een paar dagen duren.

De volgende fase is een schoonmaakactie die een paar dagen of een paar weken in beslag kan nemen", aldus Friedman.