KAMENICA - Bosnische deskundigen hebben 133 complete skeletten en meer dan negenhonderd losse lichaamsdelen opgegraven in een massagraf in het dorp Kamenica. Het gaat om slachtoffers van de massaslachting van Srebrenica. In hetzelfde graf vonden experts in juli al de resten van 733 moslims die in 1995 werden vermoord.

Het gaat om het grootste massagraf van Srebrenica-slachtoffers dat ooit is geopend, zo maakte een woordvoerder van de Bosnische commissie voor vermiste personen vrijdag bekend. Na de verovering van de Oost-Bosnische enclave Srebrenica door de Bosnische Serviërs werden 7000 tot 8000 moslims gedood. De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat konden het bloedbad niet voorkomen.

Van de dode moslims zijn er ruim elf jaar na de genocide zo'n 2500 opgegraven en geïdentificeerd. In 3500 bodybags liggen nog stoffelijke resten die wachten op identificatie.

Het massagraf in Kamenica wordt nog verder blootgelegd, maar volgens de woordvoerder is het grootste werk al gedaan. Onbekend is hoeveel mensen er geïdentificeerd kunnen worden uit de nieuw gevonden lichaamsdelen. Het zijn er mogelijk honderden.

Verantwoordelijken

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft al een handvol verantwoordelijken voor het bloedbad van Srebrenica veroordeeld. De meestgezochte verdachten, de voormalige Bosnisch-Servische kopstukken Radovan Karadzic en Ratko Mladic, zijn nog steeds voortvluchtig.