RIJSWIJK - Zware regen- en onweersbuien hebben vrijdagmiddag in het westen, zuidwesten en noorden van Nederland voor grote overlast gezorgd. Op de snelwegen leidde het slechte weer tot lange files en vooral in Den Haag liepen veel kelders van woningen en winkels onder.

In Emmen werden een seniorencomplex en omliggende woningen ontruimd omdat een hoge bouwkraan in de omgeving van het gebouw dreigt om te vallen.

Door de stromende regen liep de Heinenoordtunnel op de A29, ten zuiden van Rotterdam, vol water. Het verkeer werd in beide richtingen stilgelegd en de brandweer moest de tunnel leegpompen.

Ook op diverse andere wegen ondervond het verkeer veel last van de regen. Rond 17.30 uur telde de ANWB ruim veertig files met een totale lengte van ongeveer 250 kilometer. Tegen 20.00 uur waren de problemen vrijwel opgelost.

Haaglanden

De brandweer in de regio Haaglanden kreeg vrijdagmiddag ruim driehonderd telefoontjes van mensen die last hadden van de zware regenval. Vooral in Wateringen was de overlast groot. Kelders van winkels liepen gedeeltelijk onder. Ook een parkeergarage in dezelfde plaats stond blank. De brandweer moest een aantal keren uitrukken om het water weg te pompen. In de Haagse wijk Ypenburg zaten tweeduizend gezinnen enige tijd zonder stroom door blikseminslag in een transformatorhuisje.

Tijdens het onweer sloeg in Delft de bliksem in op het dak van een eensgezinswoning. De zolderverdieping brandde uit en de eerste en tweede verdieping hadden rook-en waterschade. De bewoonster bleef ongedeerd.

Bouwkraan

Door de enorme regenval dreigt in het Drentse Emmen een 50 meter hoge bouwkraan om te vallen. De kraan staat in een bouwput bij winkelcentrum Emmermeer aan de Haagjesweg in Emmen. Door de regenval liep de bouwput vol met water.

De directe omgeving van de bouwput werd afgezet en een seniorenflat aan de Haagjesweg werd ontruimd. Ook zijn bewoners van woningen binnen een straal van 100 meter om de kraan geëvacueerd.

In totaal gaat het om 175 mensen die de nacht elders moeten doorbrengen. Geëvacueerden die zelf geen onderdak kunnen regelen, kunnen zich melden bij een nabijgelegen congrescentrum.

De politie kreeg in Emmen ongeveer zeven meldingen binnen van wateroverlast. Het ging daarbij voornamelijk om ondergelopen straten en kelders. Het was de tweede keer binnen korte tijd dat Emmen te kampen had met zware regenval. Vorige week vrijdag stortte daardoor een deel van het dak in van de Emmer kartbaan.

Depressie

In Zeeland en West-Brabant viel vrijdag plaatselijk 30 tot 50 millimeter neerslag. Het weer wordt veroorzaakt door een kleine depressie ten noorden van de Waddeneilanden. Deze depressie trekt maar langzaam richting het zuiden, waardoor het weerbeeld nauwelijks verandert, aldus het KNMI.