DEN HAAG - Spanje heeft het Nederlandse hulpaanbod om te helpen bij de bestrijding van de enorme bosbranden in het Spaanse Galicië vrijdag afgeslagen. De Spaanse autoriteiten hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken geen reden gegeven om van de hulp af te zien. Ook hulp uit België, Duitsland en Tsjechië was niet nodig.

Het ministerie liet in een reactie weten te begrijpen dat Spanje het aanbod heeft afgeslagen. "Wij hebben geen zicht op de situatie. Het heeft geen zin om materiaal te sturen als dat niet nodig is. Mensen moeten elkaar niet voor de voeten lopen ", aldus een woordvoerder. Hij sluit niet uit dat Spanje alsnog Nederlanse hulp nodig heeft. "Dat kan, maar laten we hopen dat het niet nodig is."

Blusvliegtuigen

Spanje liet eerder deze week via de Europese Commissie weten behoefte te hebben aan drie blusvliegtuigen, vijf helikopters en twintig brandweerauto's. Mogelijk dat hulp uit omliggende landen als Portugal, Frankrijk en Italië voldoende is voor de bestrijding van de branden.

Nederland bood Spanje vier speciale brandbestrijdingsvoertuigen aan die zware bosbranden aankunnen. Daarnaast had Nederland een commandovoertuig, een logistiek ondersteuningsvoertuig en vijftig brandweermannen direct beschikbaar voor de Spanjaarden.

In Spanje woeden al dagen enorme bosbranden. Vrijdag waren dat er zeker 144. Ondanks de inzet van duizenden brandweerlieden, voertuigen en blusvliegtuigen waren daarvan slechts 35 onder controle.