MADRID - De Spaanse politie verdenkt een brandweerman van brandstichting in het noordwesten van het land, waar al meer dan een week bosbranden woeden. De 31-jarige man, die bij de vrijwillige brandweer werkt, wordt ervan verdacht eind juli drie branden te hebben aangestoken bij de stad Malpica in Galicië.

Rechercheurs willen weten of hij ook betrokken is bij andere branden. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken stelde eerder dat een "gewetenloze bende" achter een aantal van de meer dan honderd bosbranden in Galicië zit. Leden van de vrijwillige brandweer worden per klus betaald.

De autoriteiten hebben nu achttien personen aangehouden in verband met brandstichting. Donderdag waren dat er nog veertien.

In Spanje woedden vrijdag zeker 144 branden. Ondanks de inzet van duizenden brandweerlieden, voertuigen en blusvliegtuigen waren daarvan slechts 35 onder controle.

Evacuatie

Vooral bij de stad Ourense in Galicië was het vrijdagochtend spannend. Volgens de autoriteiten naderde een muur van vuur de stadsrand tot op circa vijftig meter. Meerdere bewoners werden geëvacueerd.

In het noordoostelijke Catalonië kwam een boer om toen tijdens het bestrijden van een brand zijn trekker omsloeg. Hij is het vierde slachtoffer van branden deze zomer in Spanje.