DORDRECHT/HAARLEM - De politie van Dordrecht heeft vrijdagochtend een 46-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht maandag drie overvallen te hebben gepleegd, waarbij hij twee keer veel geweld gebruikte. De politie Kennemerland en het Openbaar Ministerie (OM) hebben dat laten weten.

De politie in Dordrecht kreeg vrijdagmorgen de melding dat de man rondliep in het centrum van de stad. Agenten troffen hem aan in de woning van een kennis. Hij verzette zich niet bij zijn aanhouding.

De politie Kennemerland handelt de zaak verder af. De verdachte zou de overvallen in 24 uur tijd in drie verschillende verschillende provincies hebben gepleegd. Hij werd gezocht door de korpsen Kennemerland, Utrecht en Zeeland.

Reacties

Het OM had donderdagavond in een politiebericht op televisie opgeroepen uit te kijken naar de man. Daarbij noemde justitie onder andere zijn naam en liet een foto van hem zien. Politie en justitie wilden meer berovingen met ernstige gevolgen voorkomen. Het opsporingsbericht leverde meer dan honderd reacties op.

Pastor

De 46-jarige verdachte komt oorspronkelijk uit Dordrecht, maar zwierf de laatste tijd door het land. Hij zou maandag drie berovingen hebben gepleegd, waarvan twee met geweld. De slachtoffers waren een vrouw in Colijnsplaat en twee bejaarde pastors, een in Haarlem en een in Kockengen. De Haarlemse pastor raakte zo ernstig gewond dat hij naar een ziekenhuis moest.

De geestelijke uit het Utrechtse dorpje Kockengen werd maandagavond opgesloten in een kledingkast in zijn pastorie. Pas woensdagochtend kon hij zijn benarde positie verlaten, toen zijn secretaresse in zijn woning kwam. De pastor miste hierdoor dinsdag de uitvaart van kardinaal Willebrands.