DEN HAAG - Staatssecretaris Clémence Ross stapt uit de politiek. De CDA-politica is niet verkiesbaar bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november en ook niet meer beschikbaar als bewindspersoon. Ross vindt het na acht jaar tijd om de bakens te verzetten, aldus haar woordvoerder.

Ross (1957) kwam in 1998 in de Tweede Kamer voor het CDA. In 2002 werd zij staatssecretaris voor VWS. Ross weet nog niet wat ze hierna gaat doen.

De politica liet weten het werk in de Kamer en als bewindsvrouw met plezier te hebben verricht. Al had ze de laatste jaren als staatssecretaris veel kritiek te verduren. Toch lijkt ze voldoening over die laatste klus te hebben. Het regeerakkoord is uitgevoerd en meer dan dat, aldus Ross.

Positie

Het CDA stelt maandagavond de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen vast. Die wordt aangevoerd door premier Jan Peter Balkenende. Ook de ministers Joop Wijn (Economische Zaken) en Maria van der Hoeven (Onderwijs) zullen vermoedelijk een prominente positie innemen.

Minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken) zal niet op de lijst staan, maakte hij eerder deze week bekend. Een nieuw ministerschap sluit hij echter niet uit. Landbouwminister Cees Veerman stapt helemaal uit de politiek.

Kandidatenlijst

De CDA-ministers Karla Peijs (Verkeer) en Ben Bot (Buitenlandse Zaken) zijn beschikbaar voor een nieuw ministerschap, hebben ze te kennen gegeven. Ze willen echter niet op de kandidatenlijst.

Hetzelfde geldt voor minister Agnes van Ardenne. Die keert het liefst terug op haar huidige post Ontwikkelingssamenwerking, maar heeft ook belangstelling voor Defensie of Landbouw.

Donner

Van minister Piet Hein Donner (Justitie) is nog niet bekend of hij op de kandidatenlijst wil, maar volgens ingewijden is hij zeker beschikbaar voor een nieuwe kabinetspost en een eventueel vicepremierschap.

Staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) wil ook door als bewindspersoon. Wat staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) doet is nog onduidelijk.