WASHINGTON - De Amerikaanse regering overweegt Israël M-26 artillerieraketten met clustermunitie te leveren. Het Israëlische leger wil het wapentuig met spoed gebruiken om raketlanceerinstallaties van de militante Hezbollah-beweging in Libanon te bestoken. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times vrijdag gemeld.

Een anonieme functionaris stelt in het dagblad dat de VS vermoedelijk snel aan het verzoek zullen voldoen. Anderen zeggen echter dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de kwestie vertraagt.

Diplomaten zijn bang dat de raketten, die in grote hoeveelheden worden afgeschoten en honderden kleinere granaten bevatten, leiden tot slachtoffers onder de burgerbevolking. Ook kan levering de gecompliceerde onderhandelingen over een einde aan de oorlog nog verder bemoeilijken.

Vertrouwen

De Israëlische bevolking heeft steeds minder vertrouwen in een voor Israël goede afloop van het conflict in Libanon. De populariteit van premier Ehud Olmert en zijn minister van Defensie Amir Peretz is sterk afgenomen. Dat blijkt uit opiniepeilingen van twee grote kranten.

Uit een enquête van Haaretz blijkt dat 73 procent van de ondervraagden vindt dat de joodse staat niet de overwinning kan opeisen als het leger nu stopt met vechten tegen Hezbollah. Slechts 48 procent is tevreden met het optreden van Olmert. In het begin van het conflict was dat nog 75 procent. Het vertrouwen in Peretz is gedaald van 65 naar 37 procent.

Uitbreiding

Een peiling van Yedioth Ahronot toont dat 45 procent van de bevolking ontevreden is met het verloop van de oorlog. Van de respondenten steunt 64 procent de beslissing van de regering om het grondoffensief in Zuid-Libanon uit te breiden en verder noordwaarts op te rukken. Bij Haaretz is dit slechts 39 procent.

De gevechten tussen Israël en Hezbollah die ruim een maand geleden begonnen, hebben tot nu toe aan ruim 120 Israëliërs het leven gekost. Ondanks zware luchtbombardementen en grondoperaties van het Israëlische leger is Hezbollah dagelijks in staat om vele tientallen raketten af te vuren, die vooral het noorden van Israël treffen.