AMSTERDAM - Het vliegverkeer van Schiphol naar Groot-Brittannië komt weer op gang, hoewel een aantal vluchten later vertrekt dan op het programma staat en een aantal andere is gecancelled. Daarbij gaat het vooral om vluchten naar London Heathrow. Dat zei een woordvoerster van de luchthaven vrijdagochtend.

De vertragingen zijn het gevolg van extra veiligheidsmaatregelen in verband met terrorismedreiging, en het opnieuw opstarten van het netwerk van vliegverbindingen.

De vluchten tussen Eindhoven Airport en Groot-Brittannië verlopen weer normaal. Op Rotterdam Airport valt de hinder vrijdag mee. Volgens Gerbrand Mulder, hoofd operationele dienst, heeft een aantal vluchten van en naar Engeland lichte vertraging. Maar ook vliegtuigen naar bijvoorbeeld Italië vertrekken iets te laat, maar dat heeft niets met de terrorismedreiging te maken, aldus Mulder. "We vliegen gewoon."

In de hallen op Schiphol is vrijdagochtend de rust weergekeerd, na de hectiek van donderdag toen veel vluchten uitvielen of grote vertraging opliepen.

Behalve door de controles ontstaan vrijdag vertragingen doordat het netwerk van vliegverbindingen weer opgestart moet worden, aldus de woordvoerster. Ze raadt reizigers aan contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij voor de meest actuele informatie over hun vlucht.

EasyJet

Prijsvechter EasyJet maakte vrijdag bekend niet tussen Amsterdam en Londen te vliegen. Het bedrijf vraagt mensen die vrijdag tussen Londen en Amsterdam zouden reizen niet naar de luchthaven te gaan komen. Vluchten naar andere bestemmingen dan Londen gaan volgens een woordvoerder wel door.