LONDEN - De grootschalige terreuraanslagen die de Britse politie donderdag naar eigen zeggen verijdelde, zouden negen tot twaalf vliegtuigen als doelwit hebben gehad. Zij zouden duizenden mensen het leven hebben gekost. De details van de antiterreuroperatie werden vrijdag langzaam duidelijk.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Britse centrale bank blokkeerde donderdag de tegoeden van negentien van de 24 verdachten die zijn aangehouden omdat ze van plan zouden zijn geweest trans-Atlantische vliegtuigen tijdens de vlucht op te blazen. De bank openbaarde de namen van de negentien.

Het gaat om Britse moslims, van wie de meesten twintigers zijn. De jongste van de genoemde verdachten is zeventien jaar, terwijl de oudste 36 is. In de groep bevindt zich zeker één tot de islam bekeerde blanke Brit.

Pakistan

In Pakistan werden vorige week al zeven verdachten aangehouden, onder wie twee Britten. Zij zouden volledig op de hoogte zijn geweest van de geplande aanslagen en zij zouden een spilfunctie binnen de groep hebben bekleed, meldden Pakistaanse functionarissen.

De Britse antiterreureenheid zou woensdagavond tot ingrijpen hebben besloten toen een boodschap aan de verdachten in Groot-Brittannië werd onderschept, waarin opdracht werd gegeven de reeks acties te beginnen. De Britse krant The Guardian citeerde een anonieme overheidsfunctionaris, die zei dat zowel een 'droogoefening' als de aanslagen in de komende twee dagen zouden plaatsvinden.

iPod

Volgens Amerikaanse bronnen zou de bedoeling van de daders zijn geweest om drie uur lang steeds drie vliegtuigen op te blazen. Ze zouden daarvoor vloeibare chemicaliën en een ontstekingsmechanisme uit onderdelen van een iPod hebben willen gebruiken.

Bij de reeks huiszoekingen van donderdag zouden explosieven zijn gevonden en zeker één video-opname waarin een van de verdachten de aanslagen opeiste.

Vijf personen worden nog gezocht, zeiden Amerikaanse en Pakistaanse bronnen tegen de Amerikaanse zender ABC. Onder hen zou de 29-jarige hoofdverdachte Matiur Rehman zijn.