HAARLEM - De politie toont donderdagavond in drie extra politieberichten op de publieke tv-zenders de foto en de naam van een man die wordt verdacht van een aantal ernstige mishandelingen.

Het gaat om de 46-jarige zwerver Jan Spruijt, oorspronkelijk afkomstig uit Dordrecht. De politiekorpsen Kennemerland, Utrecht en Zeeland zoeken hem.

De verdachte zou maandag drie berovingen hebben gepleegd, waarvan twee met geweld. De slachtoffers waren een vrouw uit Colijnsplaat en twee bejaarde pastores uit Haarlem en Kockengen. De Haarlemse pastor raakte dusdanig gewond dat hij naar het ziekenhuis moest.

Kockengen

De geestelijke uit het Utrechtse dorpje Kockengen werd maandagavond opgesloten in zijn pastorie en pas woensdagmorgen door zijn secretaresse bevrijd, aldus de politie in Utrecht. De pastor miste hierdoor dinsdag de uitvaart van kardinaal Willebrands.

Politie en justitie hebben kerken in onder meer Noord-Holland en Utrecht gewaarschuwd voor de man. Volgens Ed Hartjes, persofficier van justitie in Haarlem, is besloten de identiteit van de verdachte vrij te geven om het publiek te waarschuwen. "We willen voorkomen dat hij nog meer slachtoffers maakt. De drie berovingen hadden binnen 24 uur plaats in drie provincies. Hij verplaatst zich dus vrij snel", aldus Hartjes. "Bovendien is de kans groter dat we hem sneller kunnen oppakken."

Identiteit

Het komt steeds vaker voor dat politie en justitie de identiteit van gezochte verdachten in de openbaarheid brengen. Eerder gebeurde dat met de tbs'er Willem S. en een 25-jarige Nederlander die van verkrachtingen werd verdacht.

De gezochte Jan Spruijt reist door Nederland met het openbaar vervoer, vermoedt de politie. De man is blank, 1,90 meter lang, heeft een corpulent figuur, donkerblond haar, wellicht een snor en drie tatoeages met onder meer de woorden moeder en vader.