MADRID - Ondanks de massale inzet van duizenden brandweerlieden hebben de bosbranden in het noordwesten van Spanje zich uitgebreid. Volgens de Spaanse radio bevochten zo'n 5000 brandweermannen donderdagochtend ongeveer 150 brandhaarden in de regio Galicië, dat al bijna een week door het vuur wordt geteisterd.

Zeker vijftig branden zijn onder controle gebracht. De lokale regering zei te hopen dat de situatie zich vanaf donderdag zal verbeteren.

Drie mensen zijn de afgelopen dagen om het leven gekomen als gevolg van de branden. Het vuur is volgens de politie vaak aangestoken, onder meer door boeren die op deze manier nieuwe landbouwgrond willen creëren.

De Spaanse premier José Luis Zapatero liet weten dat er sinds begin deze maand veertien mensen zijn aangehouden in verband met de branden. Ook donderdag waren er arrestaties. "Zoveel branden in zo'n korte periode, dat kan niet alleen liggen aan ongunstige weersomstandigheden. Daar zitten zonder twijfel criminele activiteiten achter", aldus Zapatero.