PEKING - Het zuidoosten van China is donderdag getroffen door de tyfoon Saomai, volgens meteorologen de krachtigste in vijftig jaar. Zeker twee mensen zijn omgekomen en meer dan tachtig anderen raakten gewond. Twaalf zeelieden worden vermist. Het natuurgeweld heeft tot de evacuatie geleid van 1,5 miljoen mensen in de provincies Fujian en Zhejiang.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Saomai raakte de Chinese kust bij de stad Wenzhou, ongeveer halverwege Hongkong en Shanghai, met windsnelheden tot 216 kilometer per uur. Door het natuurgeweld kwam het openbare leven praktisch tot stilstand. Meer dan duizend huizen zijn compleet verwoest. Grote delen van het getroffen gebied zitten zonder stroom.

Noodtoestand

In het hele gebied rond Wenzhou, waar circa 7,4 miljoen mensen leven, is de noodtoestand uitgeroepen. Bedrijven in het rampgebied hebben opdracht gekregen alle activiteiten te staken die niets met het bestrijden van de tyfoon van doen hebben, berichtten de staatsmedia.

Saomai heeft hevige stortregens veroorzaakt. Volgens het staatspersbureau Xinhua is op sommige plekken meer dan 30 millimeter regen gevallen in minder dan een uur tijd. Veel rijstvelden, met een totale oppervlakte van 20.000 hectare, zijn overstroomd.

Gevreesd werd dat Saomai een dodelijke vloedgolf zou veroorzaken, maar die bleef uit. Een minder krachtige tyfoon leidde in augustus 1956 wel tot een enorme vloedgolf die meer dan 3000 mensen verzwolg.

Saomai is al de achtste tropische storm die Oost-Azië dit seizoen treft en de derde in een week tijd. Vorige maand kostte de tyfoon Bilis in het zuiden van China aan meer dan zeshonderd mensen het leven. Vorige week stierven er tachtig mensen als gevolg van de tyfoon Prapiroon.

Volgens de Chinese autoriteiten hebben natuurrampen dit jaar al aan bijna 1700 Chinezen het leven gekost. Ook zijn rond de vijf miljoen huizen en 32 miljoen hectare landbouwgrond door natuurgeweld verloren gegaan. Xinhua noemt 2006 nu al "een verschrikkelijk jaar".

In China, Taiwan en op de Filipijnen komen tyfonen en tropische stormen vanaf het begin van de zomer tot het einde van het najaar vaak voor.