KOEWEIT-STAD - Een geestelijk gestoorde Koeweitse agent heeft donderdag twee Amerikaanse militairen zwaar verwond. Dat heeft een hoge functionaris in Koeweit bekendgemaakt.

Volgens de Koeweitse veiligheidsdiensten waren de militairen op weg naar een basis van de VS in het zuiden van Koeweit.

De autoriteiten zouden een psychiatrisch dossier hebben van de agent die de Amerikanen aanhield en vervolgens neerschoot, aldus de functionaris. De twee zijn in een ziekenhuis opgenomen. De een heeft verwondingen aan het hoofd, de ander aan een schouder. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten is hun toestand 'ernstig, maar stabiel'. Hun levens zouden niet in gevaar zijn.

Een westerse diplomaat meldde eerder ook al dat het erop leek dat Koeweitse agenten betrokken zouden zijn bij het incident. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger heeft dit nog niet kunnen bevestigen.

Al viermaal eerder zijn Amerikaanse militairen in Koeweit beschoten. Ruim een maand geleden kwam een Amerikaanse marinier om het leven toen hij werd beschoten door twee Koeweitse mannen. Een andere Amerikaan raakte toen gewond. De twee schutters zijn doodgeschoten. Het terreurnetwerk al-Qaeda eiste later de verantwoordelijkheid voor de schietpartij op.

Verder stelde al-Qaeda dat veel meer Amerikanen zijn omgekomen dan de Verenigde Staten hebben durven toegeven. In een verklaring stelde al-Qaeda dat de Amerikanen niet toestonden dat de politie van Koeweit een onderzoek instelde naar de schietpartij, omdat ze niet wilden dat bekend werd hoeveel doden er waren gevallen.