DEN HAAG - De afgelopen weken zijn duizend bekeuringen uitgedeeld aan vrachtwagenchauffeurs. Het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (OM) liet dat donderdag weten.

Ondanks de nadrukkelijke aankondiging van verscherpte controles overtraden de afgelopen vier weken honderden vrachtrijders regels voor onder meer afstand houden, het gebruik van de vluchtstrook, het niet dragen van gordels en telefoneren, meldde het OM.

Het Bureau Verkeershandhaving roept vrachtwagenchauffeurs met klem op zich beter aan de verkeersregels te houden. "Vrijwel dagelijks gebeuren er ongevallen met vrachtwagens. Vaak zijn hierbij slachtoffers te betreuren", aldus Koos Spee, landelijk verkeersofficier van justitie.

Gevolgen

De gevolgen van ongevallen waarbij vrachtwagens zijn betrokken, zijn groot. Overigens ligt de verantwoordelijkheid voor de verkeersveiligheid bij alle weggebruikers, meldt het OM.

"Automobilisten moeten rekening houden met specifieke eigenschappen van vrachtauto's. Omvang en massa maken het namelijk lastig om met een vrachtauto snel uit te wijken en er is sprake van een langere remweg."