LONDEN/BRUSSEL/AMSTERDAM - Het luchtverkeer in West-Europa ondervindt grote problemen als gevolg van de aangescherpte veiligheidsmaatregelen op de Britse luchthavens. Die werden ingesteld na de bekendmaking dat een terroristisch complot was ontdekt om aanslagen op vliegtuigen te plegen. De belangrijkste terreurverdachten zijn inmiddels opgepakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Politie houdt reizigers op Londense luchthaven Gatwick in de gaten

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways heeft alle nationale vluchten en vluchten binnen Europa tot donderdagmiddag 16.00 uur (Nederlandse tijd) geannuleerd.

De Londense luchthaven Heathrow is donderdagochtend gesloten geweest voor alle inkomende vluchten. Er was een uitzondering voor toestellen die al onderweg zijn.

Hervat

Korteafstandsvluchten van en naar de Britse luchthaven Heathrow kunnen inmiddels worden hervat. De autoriteiten gaven toestemming voor een hervatting van dergelijke vluchten. Dat maakte een woordvoerster van de Britse luchthavenexploitant BAA donderdagmiddag bekend. Reizigers op lange vluchten moeten wel rekening houden met grote vertragingen.

Restricties

Ook zijn alle vluchten van en naar het Britse vliegveld Gatwick donderdag uitgesteld. Voor de andere drie luchthavens in en rond de hoofdstad, Stansted, Luton en London City Airport, gelden "strenge restricties". Zo mag slechts een beperkt aantal toestellen op de luchthavens landen.

Ook voor het vliegveld van Birmingham gelden die beperkingen. De luchthavens laten wel toestellen vertrekken, maar met ernstige vertragingen.


Gestrande passagiers wachten op hun vlucht

Op de Britse luchthavens zijn omvangrijke vertragingen en waarschijnlijk ook annuleringen van vluchten te verwachten, omdat alle passagiers daar met de hand gefouilleerd worden en omdat de scherpere controle van bagage veel extra tijd vergt. Passagiers mogen geen handbagage meer meenemen. Aan boord mogen zij alleen het hoogstnoodzakelijke bij zich hebben. British Airways adviseert mensen die niet per se moeten vliegen om thuis te blijven.

Geannuleerd

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft alle vluchten tot donderdagmiddag 14.00 uur naar Groot-Brittannië geannuleerd. De Brusselse luchthaven deelde mee vooralsnog alle vluchten naar Londen te schrappen. Ryanair heeft alle vluchten van Charleroi naar Groot-Brittannië geschrapt.


Passagiers slapen op de vloer van vliegveld Heathrow

De Franse maatschappij Air France heeft alle vluchten van Parijs naar Heathrow zeker tot 12.00 uur geschrapt. De Griekse Olympic Airlines houdt alle vluchten naar Britse luchthavens aan de grond.

Handbagage

In de Verenigde Staten zijn de veiligheidsmaatregelen voor alle vluchten aangescherpt. Nog strengere maatregelen gelden voor vluchten die uit Groot-Brittannië komen. De Australische maatschappij Qantas heeft besloten dat passagiers minder handbagage mogen meenemen op vluchten naar de VS.

Schiphol

Op de luchthaven Schiphol ondervinden reizigers naar Groot-Brittannië donderdagochtend veel hinder van de verscherpte veiligheidsmaatregelen die op alle Britse luchthavens zijn afgekondigd. "We houden rekening met ernstige vertragingen, vooral richting Londen", aldus een woordvoerster.

Als gevolg van ernstige vertragingen heeft de KLM donderdag drie vluchten uit Nederland naar Groot-Brittannië geannuleerd. Een woordvoerder sluit niet uit dat dat aantal in de loop van de dag oploopt. "De situatie zal per uur verslechteren."

Instructies

Op haar website geeft de luchtvaartmaatschappij reizigers instructies. "Het uitgangspunt blijft dat wij zoveel mogelijk vluchten uitvoeren." De vertraging van KLM-toestellen richting Groot-Brittannië was donderdagochtend rond 09.00 uur opgelopen tot bijna vijf uur.

Op Schiphol zijn donderdagavond geen passagiers achtergebleven die niet naar Londen konden. Dat meldde een woordvoerster van de luchthaven.

Slinken

Eerder op de dag hield de luchthaven nog rekening met 500 passagiers die zouden stranden. "Maar we hebben de lijst gestaag zien slinken toen er aan het eind van de middag toch vluchten naar Heathrow mochten vertrekken en de luchtvaartmaatschappijen grotere machines inzetten", zei de woordvoerster.

In een gedeelte van het vliegveld waren veldbedden en stretchers opgesteld. "Maar die blijken nu niet nodig. We zijn daar gezien de omstandigheden heel tevreden over", aldus de zegsvrouw.

Eindhoven

Vanaf Eindhoven Airport gaan dagelijks twee vluchten naar Londen Heathrow. Een KLM-vlucht is donderdagochtend als gepland vertrokken, maar kwam met vertraging terug. De tweede vlucht is geannuleerd, meldde een woordvoerder. Een vlucht van Ryanair vanuit Londen Stansted naar Eindhoven liep een kleine vertraging op.

Rotterdam

Een woordvoerster van Rotterdam Airport noemt de situatie op de luchthaven "business as usual. Er zijn wel wat vertragingen omdat toestellen later binnenkomen en dus ook later kunnen vertrekken. Maar bij het inchecken is dezelfde procedure van toepassing als altijd."

Van Rotterdam vertrekken donderdag vijftien vluchten naar Londen, het merendeel naar London City Airport. Dat Heathrow volledig is afgesloten, was nieuw voor de zegsvrouw. De eerste van twee vluchten naar dat vliegveld staat echter pas voor 15.55 uur gepland.

Strenge controles

De marechaussee op Schiphol heeft volgens een zegsman nog geen instructies voor extra strenge controles en veiligheidsmaatregelen gekregen. Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorisme bestrijding (NCTb) laat weten dat er "op dit moment geen aanleiding is voor aanscherping van veiligheidsmaatregelen.

Dreiging

Zowel de terrorismedreiging voor Nederland als die voor de luchthaven Schiphol blijft onveranderd op respectievelijk 'substantiële dreiging' en 'lichte dreiging'."