WASHINGTON - In de Verenigde Staten geldt in verband met de situatie in Groot-Brittannië sinds donderdagochtend vroeg het hoogste dreigingsniveau voor vluchten uit Groot-Brittannië.

Voor alle andere vluchten geldt 'oranje', het op een na hoogste dreigingsniveau. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid verhoogde het dreigingsniveau naar 'rood', wat betekent dat de situatie 'ernstig' is. Het besluit werd genomen nadat in Groot-Brittannië de hoogste alarmfase was ingesteld na de mededelingen over het verijdelen van aanslagen op vliegtuigen.

Het is in de VS vooralsnog verboden om op vluchten vloeibare stoffen mee te nemen, met inbegrip van flesjes drinken, haargel en lotions. Daartoe is besloten na een melding van de Britse politie dat bij het terroristische complot vloeibare chemicaliën gebruikt zouden worden.

Blair

De Britse premier Tony Blair heeft de Amerikaanse president George W. Bush in de nacht van woensdag op donderdag ingelicht over de ontmanteling van het terroristisch complot. Blair, die met vakantie is op Barbados, heeft de hele tijd in contact gestaan met Londen.