LONDEN - De Britse politie heeft donderdag naar eigen zeggen met de arrestatie van 21 terreurverdachten voorkomen dat aanslagen zouden worden gepleegd op passagiersvliegtuigen tijdens transatlantische vluchten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens de BBC zou het om mogelijk tien toestellen gaan. De internationale luchthaven Heathrow sloot voor alle binnenkomende vluchten, waardoor grote chaos in het internationale luchtverkeer ontstond.


De politie op Birmingham Airport licht automobilisten in over de vertragingen

De politie zegt met de aanhoudingen in Londen en de Thames-vallei "een poging tot massamoord op een onvoorstelbare schaal" te hebben voorkomen.

Alarmfase

De aanhoudingen werden verricht na een grootscheepse antiterrorismeoperatie die een aantal maanden heeft geduurd, meldde Scotland Yard. Woensdagavond kwam het onderzoek in een stroomversnelling. "We moesten snel maatregelen nemen om het plot te voorkomen." In het hele land geldt nu de hoogste alarmfase, die inhoudt dat rekening moet worden gehouden met op handen zijnde aanslagen.

De Londense politie zegt erop te vertrouwen dat de arrestaties de geplande terreuraanslagen hebben voorkomen. Het plan om "ongekende dood en vernietiging" te veroorzaken, had moeten worden uitgevoerd door meegesmokkelde explosieven in de handbagage tot ontploffing te brengen. Doelwit zouden vooral vluchten naar de Verenigde Staten zijn geweest. Volgens de politie hadden de terroristen vrijwel zeker vloeibare chemicaliën willen gebruiken.

"Naar het vluchtnummer, de bestemming en het moment doen we nog onderzoek", aldus de politie. Volgens hem had het terreurplan "een wereldwijde dimensie".

Al-Qaeda

Volgens de Singaporese terreurdeskundige Rohan Gunaratna draagt het plan alle kenmerken van een aanslag door de terreurbeweging al-Qaeda. "De enige groepering die de bedoeling en de mogelijkheden heeft om gelijktijdige aanslagen van deze grootte te coördineren, is al-Qaeda."

De dreiging zou vooral Londense luchthavens betreffen, waar sinds donderdagochtend sterk verscherpte veiligheidsmaatregelen gelden. Passagiers die vanaf Britse luchthavens reizen mogen vrijwel geen handbagage meer meenemen. Alleen het hoognodige mag in een doorzichtige plastic tas mee aan boord en passagiers worden met de hand gefouilleerd. Hun schoenen en dingen die ze bij zich hebben moeten worden doorgelicht, evenals wandelwagentjes en rolstoelen.

British Airways adviseert mensen die niet per se moeten vliegen om thuis te blijven.