RIJSWIJK - Een 30-jarige man die afgelopen zondag ernstig gewond raakte in Utrecht nadat een trap aan de Oudegracht afbrak, is in het ziekenhuis overleden. In Utrecht werd donderdag geschokt gereageerd op de dood van de man.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het slachtoffer kwam zondag onder de trap terecht nadat deze van de muur afbrak. Op de trap stonden mensen die keken naar een optreden van de band Zuco 103, ter afsluiting van de Muzikale Botenparade. De Utrechtse politie geeft uit privacy-overwegingen geen verdere gegevens over het slachtoffer vrij.

De Utrechtse burgemeester Annie Brouwer en loco-burgemeester Rinda den Besten reageerden geschokt op het overlijden van de man.

Klap

"We wisten, dat gezien de ernst van de verwondingen, zijn toestand kritiek was. Toch komt zijn overlijden als een klap voor ons en voor allen die zondagavond op het muziekfestijn aanwezig waren. Wij leven intens mee met zijn familie en vrienden", aldus de gemeente.

De gemeente liet weten dat Brouwer haar medeleven aan de familie zal betuigen. Nadat het overlijden donderdag bekend werd, zijn op de plek des onheils enkele bossen bloemen neergelegd.

Mankementen

In verschillende Utrechtse ziekenhuizen lagen donderdag nog drie gewonden van het trapongeval. Tijdens een controle door de gemeente Utrecht zijn aan een werftrap aan de Oudegracht donderdag mankementen geconstateerd. De trap was "op onderdelen kwetsbaar", maar van direct gevaar was volgens de gemeente geen sprake.

Het gaat om rotte plekken in het hout, en niet om de bevestiging van de trap aan de werf. In afwachting van het definitieve herstel is een noodreparatie uitgevoerd. De trap is niet afgesloten geweest voor het publiek. Alle 91 Utrechtse werftrappen worden gecontroleerd naar aanleiding van het ongeval.

Afgelast

De Universiteit en Hogeschool Utrecht lieten donderdag weten uit medeleven met de betrokkenen bij het ongeval het programma van de jaarlijkse Utrechtse Introductie Tijd (UIT) aan te passen. De botenparade en grachtencantus, waarbij oud-Hollandse liederen worden gezongen, op en aan de Oude Gracht worden afgelast.

"Of en hoe de parade en de cantus nu plaatsvinden is nog onbekend. We werken hard aan een alternatief programma", zei een woordvoerder van de universiteit. De introductieweek voor aankomende studenten begint maandag 14 augustus en duurt tot en met donderdag 17 augustus. Ruim 3000 aankomende studenten van de universiteit, de hogeschool en andere deelnemende onderwijsinstellingen zullen tijdens de UIT naar Utrecht komen om kennis te maken met elkaar, de onderwijsinstellingen, de studentenverenigingen en de stad Utrecht.