JERUZALEM - Israël is bereid de verhitte diplomatieke onderhandelingen in de Verenigde Naties meer tijd te gunnen, voordat de Joodse staat zijn grondoffensief in het zuiden van Libanon uitbreidt. "We kunnen ons nog wel wat tijd veroorloven om te kijken of een diplomatieke oplossing mogelijk is", zei de Israëlische minister van Transport Yitzhak Herzog.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Israël maakte donderdagochtend echter glashelder dat zonder succesvolle internationale bemiddeling het offensief tegen de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah wordt voortgezet. "Dan is het nodig deze dreiging te verwijderen", refereerde Herzog aan de ruim 3300 raketten die Hezbollah in de afgelopen vier weken richting Israël heeft afgevuurd.

Offensief

Het Israëlische veiligheidskabinet gaf woensdag nog het groene licht voor een uitbreiding van het grondoffensief in Zuid-Libanon. Het leger zou door willen stoten tot aan de rivier Litani, die circa 20 kilometer ten noorden van de grens met Israël ligt. Israël heeft in het zuiden van het buurland nu 10.000 militairen. Wanneer het grondoffensief wordt uitgebreid, zouden dat er 20.000 tot 40.000 worden.

Israëlische media meldden woensdagavond dat de opgevoerde operatie al was begonnen, maar het leger ontkende dat. Volgens een woordvoerder waren de bewegingen van kolonnes militaire voertuigen over de Israëlis-Libanese grens onderdeel van de lopende militaire operatie.

Resolutie

De vaste leden van de VN-Veiligheidsraad proberen intussen verwoed om een akkoord te bereiken over een Frans-Amerikaanse resolutie over de crisis. De oorspronkelijke tekst was onacceptabel voor de Arabische landen, omdat daarin niet werd gerept over een terugtrekking van de Israëlische troepen.

Frankrijk heeft woensdag voorgesteld dat de Israëliërs zich geleidelijk uit Libanon kunnen terugtrekken, terwijl in Zuid-Libanon Libanese troepen samen met een VN-troepenmacht zouden worden gelegerd. Israël zou pas aan de terugtrekking hoeven beginnen als de vijandelijkheden in Libanon daadwerkelijk zijn beëindigd. Volgens Amerikaanse woordvoerders is het niet te verwachten dat de resolutie donderdag al in stemming wordt gebracht.

Slachtoffers

De strijd tussen Israël en Hezbollah ging intussen onverminderd voort. Israël betreurde woensdag met vijftien gesneuvelde militairen het hoogste aantal militaire slachtoffers op één dag, terwijl aan de kant van Hezbollah veertig doden vielen.

Onder de gedode Hezbollah-strijders zouden ook Iraniërs zijn aangetroffen. Volgens diplomatieke bronnen van Israëlische media zouden het leden van de Iraanse Revolutionaire Garde zijn geweest. Hezbollah ontkende echter met klem dat de beweging steun krijgt van Iraanse strijders.

Marjayoun

Israël nam donderdagochtend na hevige gevechten de Zuid-Libanese plaats Marjayoun in, ongeveer 5 kilometer van de Israëlische grens. Ook de nabijgelegen dorpen Burj al-Molouk en Qlaiah zijn in handen van de Israëliërs. Dat ging wel ten koste van twee Israëlische tanks, die de Hezbollah-strijders wisten op te blazen.

Na ruim vier weken van zware luchtbombardementen en telkens geïntensiveerde grondoperaties lijkt Israël er nog niet in geslaagd de duizenden Hezbollah-strijders uit te schakelen. Woensdag kwamen ruim 160 raketten op Israël terecht.