DEN HAAG - De vader van minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) is boos op HP/De Tijd. Hij is teleurgesteld dat het weekblad heeft geweigerd een bepaalde passage uit een interview met hem te schrappen. Dat zei Ad Verdonk (76) woensdagavond tegen het persbureau ANP.

In het gewraakte deel zegt Verdonk in een reactie op het recente debat in de Tweede Kamer over Ayaan Hirsi Ali, waarin zijn dochter het zwaar te verduren had, dat hij even "de neiging had een handgranaat die Tweede Kamer in te gooien". Maar volgens Verdonk zou het interview alleen gaan over zijn tijd in Nederlands-Indië, waar hij als militair met springstoffen, waaronder handgranaten, heeft gewerkt.

Emoties

De veteraan betreurt het dat HP/De Tijd de bewuste zin toch heeft laten staan en de uitspraken onder meer in een persbericht heeft benadrukt. "Als vader heb je emoties, ik voelde me uitgelokt. Het wordt nu zo uit elkaar gehaald. Ik voel me misbruikt", zei Verdonk.

Het grootste deel van de publicatie gaat over de tijd dat Verdonk in Indië was en de gevolgen daarvan op zijn leven en nageslacht. Als hij de vraag krijgt hoe hij het marathondebat over de kwestie-Hirsi Ali heeft beleefd, vertelt hij dat hij thuis samen met zijn vrouw tot het einde van het debat heeft gekeken.

Bom

HP/De Tijd citeert hem dan verder als volgt: "Als je ziet hoe iedereen uren achter elkaar op je dochter zit in te hakken, dan krijg je het op den duur wel te kwaad, ja. Wat ik al zei: ik kan iets lang accepteren maar op een bepaald moment barst de bom. Aan het einde van dat debat had ik dan ook de neiging een handgranaat die Tweede Kamer in te gooien."

Volgens Verdonk was dat een impulsieve reactie die niet verstandig was. Toen hij volgens afspraak van te voren de tekst van het interview te zien kreeg, had hij daarom gezegd dat de zin over de handgranaat geschrapt moest worden. Maar dat weigerde de verslaggever. Ook ging hij niet in op de suggestie om er dan van te maken dat "ik in staat was een schoen door de tv te gooien", aldus Verdonk.

Vervelend

Ook zijn dochter betreurt de gang van zaken en vindt het heel vervelend voor haar vader. Het interview zou gaan over Indië en niet over haar. Toen het Kamerdebat toch even ter sprake kwam, heeft haar vader "te goeder trouw" vanuit een "vaderlijke emotie" gereageerd. "Door dat er nu zo uit te lichten, is de indruk gewekt dat mijn vader met een handgranaat naar de Tweede Kamer wilde komen. Dat is je reinste flauwekul", zei de bewindsvrouw.

Ad Verdonk en zijn dochter zijn overigens vooralsnog niet van plan stappen tegen het opinieweekblad te nemen.

Van Deijl

De auteur van het artikel, Frans van Deijl, laat in een reactie weten dat er inderdaad een autorisatie heeft plaatsgevonden. "Verdonk heeft mij gevraagd of de zin over de handgranaat vervangen kon door de passage 'ik was in staat een schoen door de tv te gooien', maar ik heb daar bezwaar tegen gemaakt. Zo heb je dat niet gezegd, zei ik tegen Verdonk."

Volgens Van Deijl zou die passage ook niet in de geest van Verdonk passen. "Een handgranaatspecialist heeft de neiging een handgranaat te pakken, niet een schoen." Uiteindelijk zou Verdonk daarmee akkoord zijn gegaan, aldus Van Deijl.