JERUZALEM/BEIROET - Het Israëlische veiligheidskabinet heeft woensdag het groene licht gegeven voor een uitbreiding van het grondoffensief in Zuid-Libanon. Het leger had daar bij monde van minister Amir Peretz van Defensie op aangedrongen. Het leger zou door willen stoten tot aan de rivier Litani, die circa 20 kilometer ten noorden van de grens met Israël ligt.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Een meisje in Beiroet ontsteekt een kaars voor een oorlogsslachtoffer

Israëlische media meldden woensdagavond dat de opgevoerde operatie tegen de radicaalislamitische Hezbollah-militie al was begonnen, maar dat werd later ontkracht door een legerwoordvoerder. De colonnes militaire voertuigen die het buurland 's avonds binnendrongen, onder dekking van zwaar artillerievuur, moesten een einde maken aan raketbeschietingen vanuit al-Khiam, een plaats waar al eerder is gevochten.

Beperkt

De zegsman benadrukte dat de jongste Israëlische opmars slechts beperkt in omvang is en dat de operatie alleen zal plaatsvinden in het gebied waar het leger nu ook al actief is. Wanneer de troepen dieper Libanon zullen binnendringen is nog niet bekend.

Israël heeft momenteel 10.000 militairen in het zuiden van Libanon. Waarschijnlijk worden nog eens 20.000 tot 40.000 manschappen ingezet. De Israëlische vicepremier Eli Yishai verklaarde na afloop van het kabinetsberaad dat het offensief nog wel een maand kan duren en mogelijk zelfs langer.

Huiverig

De Israëlische premier Ehud Olmert zou aanvankelijk huiverig zijn geweest voor een grotere militaire aanwezigheid in Zuid-Libanon. Hij zou vrezen voor veel extra slachtoffers aan Israëlische zijde en (nog) meer internationale kritiek.

Met een uitgebreid offensief poogt Israël definitief een einde te maken aan de raketbeschietingen van Hezbollah op Israël, waar vooral het noorden van het land onder te lijden heeft. Na drie weken van zware luchtbombardementen en telkens geïntensiveerde grondoperaties is het Israël nog niet gelukt om de enkele duizenden strijders van Hezbollah uit te schakelen en hun wapentuig te vernietigen. Woensdag kwamen ruim 160 raketten op Israël terecht, maar er vielen geen slachtoffers.

Overleg

De uitbreiding van de operaties in Libanon komt op het moment dat er bij de Verenigde Naties in New York nog altijd diplomatiek overleg plaatsvindt over een resolutie. De Verenigde Staten en Frankrijk overwegen op aandringen van Libanon en de Arabische Liga (kleine) aanpassingen aan te brengen in hun ontwerptekst.

De Arabische landen vinden dat de ontwerptekst te weinig rekening houdt met de wensen van Libanon. Zij willen dat in de resolutie de Libanese eis wordt opgenomen dat Israël zich onmiddellijk terugtrekt uit Libanon.

Steun

De leider van Hezbollah, sjeik Sayyed Hassan Nasrallah, heeft woensdag zijn steun uitgesproken voor een vredesplan van de Libanese regering om Libanese troepen naar Zuid-Libanon te sturen. De regering wil 15.000 soldaten naar het gebied sturen dat onder controle van Hezbollah stond.

Volgens Nasrallah hebben de Israëlische aanvallen de capaciteit van Hezbollah om raketten af te vuren, niet verzwakt. Ook riep hij Israëlische Arabieren in de Israëlische stad Haifa op daar weg te gaan, wat zou kunnen duiden op een Hezbollah-raketaanval.

Militairen

Vijftien Israëlische militairen zijn woensdag omgekomen tijdens gevechten met Hezbollah-strijders in Zuid-Libanon. Dat heeft het Israëlische leger woensdag bevestigd.

Eerder had de Arabische nieuwszender al-Jazeera hier al melding van gemaakt. Volgens een Israëlische legerwoordvoerder zijn bij de zware gevechten ook veertig Hezbollah-strijders gedood.

Na vier weken vechten zijn ongeveer duizend Libanezen en meer dan honderd Israëliërs omgekomen. Het bloedvergieten begon toen Hezbollah-strijders twee Israëlische militairen ontvoerden.

Grote zorg

Het besluit van Israël om het grondoffensief uit te breiden, is een bron van 'grote zorg' voor Nederland, onder meer vanwege de gevolgen die de beslissing kan hebben voor de humanitaire situatie in Libanon. Dat zei de woordvoerder van minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken woensdag in een reactie op het bekend worden van het besluit.

Nederland roept Israël op tot de grootst mogelijke terughoudendheid en benadrukt dat de uitbreiding van de gewelddadigheden niet zullen bijdragen tot een snelle aanvaarding van de VN-resolutie.