ROERMOND - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Roermond dertig maanden gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk, geëist tegen de 46-jarige leraar Nico L. uit Neer. De man heeft bekend dat hij ontucht heeft gepleegd met leerlingen van de Venlose basisschool De Meeuwbeemd.

Hij wordt ook beschuldigd van ontucht met een 11-jarig meisje in Neer. Dit geval dateert uit 1988 en 1989. L. ontkent dit. Verder zou hij naakt hebben rondgelopen in de kleedlokalen en doucheruimtes van voetbalclub RKSVN, terwijl daar jonge voetballers rondliepen.

Verjaarde feiten

Het OM zegt in het onderzoek ook op inmiddels verjaarde feiten te zijn gestuit. Twee vrouwen hebben verklaard in hun jeugdjaren onzedelijk door L. te zijn betast. Justitie heeft het vermoeden dat de man nog meer zedendelicten heeft gepleegd. Hij werkte als docent in het basisonderwijs en was onder meer leider bij een voetbalclub en bij kindervakantiewerk.

L. is in 1994 eerder veroordeeld voor ontucht. Het ging om een 10-jarige jongen waar hij zich tijdens een vakantiekamp op de Veluwe aan vergreep. Dat L. nadien een bewijs van goed gedrag van de gemeente Vlaardingen kreeg en op de Venlose basisschool De Meeuwbeemd werd aangenomen als docent, noemde officier van justitie P. van Hilten "onbegrijpelijk". "Er zitten manco's in de selectieprocedure van deze school. De man is een rotte appel in de mand van onderwijsland, en wordt toch aangenomen." Hij eiste dat L. nooit meer het beroep van docent mag uitoefenen.

L. verklaarde tussen zijn dertiende en zestiende zelf seksueel contact met een man te hebben gehad. Hij heeft dat destijds als prettig ervaren, maar vond het een grote last dat hij er nooit over kon praten. Ik wil dat mijn slachtoffers er wel over kunnen praten en worden geholpen. Daarom geef ik ook openheid van zaken."

Behandeling

Volgens advocaat A. van Dok heeft L. geen celstraf nodig, maar behandeling. Uit de psychologische rapportages blijkt dat hij een pedofiele stoornis heeft en dat er een grote kans op herhaling is.

Van Dok vroeg de rechtbank om de voorlopige hechtenis op te heffen, zodat L. kan beginnen met zijn behandeling. De rechtbank wees dat verzoek af en doet 23 augustus uitspraak.