AMSTERDAM - Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz van Haegen (VVD) is niet beschikbaar voor een rol in het kabinet of de Tweede Kamer na de verkiezingen op 22 november.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Schultz wil een stap maken naar het bedrijfsleven of de semi-overheid en spreekt van 'een positieve keuze'. Dat schrijft De Telegraaf woensdag. De liberale politica zou inmiddels diverse aanbiedingen van bedrijven hebben gekregen.

Moeder

"Na acht jaar politiek bestuur, eerst als wethouder in Leiden en nu als staatssecretaris, wil ik me op leidinggevend vlak verder ontwikkelen", licht ze toe. Schultz wordt binnenkort voor de tweede keer moeder, maar dit zou 'geen enkele rol' hebben gespeeld bij haar besluit.

"Ik ken mezelf en mijn volgende baan wordt zeker zo druk. Ik kom graag een keer terug in de politiek en zal me als vrijwilliger voor de VVD blijven inzetten."

Leiden

Voordat Schultz in de landelijke politiek ging, was ze sinds 1994 voor de VVD actief in de lokale politiek in Leiden. Dat gebeurde eerst als raadslid en vanaf 1999 als wethouder.

In 2002 werd ze staatssecretaris in het eerste kabinet-Balkenende. Schultz en de huidige lijsttrekker Mark Rutte golden als de grote politieke talenten binnen de VVD.

Gerrit Zalm

Ook VVD'ers als minister van Financiën Gerrit Zalm en minister van Vrom Sybilla Dekker zijn niet meer beschikbaar. Hun collega's Rita Verdonk, Henk Kamp, Atzo Nicolaï en Johan Remkes zijn dat wel.

Partijgenoot en oud-fractievoorzitter Jozias van Aartsen heeft 'volgens ingewijden' besloten zich weer beschikbaar te stellen voor de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Frans Weisglas liet dinsdag weten volgende week bekend te maken of hij verkiesbaar is, schrijft het ochtendblad.

Fred Teeven

Dinsdag schreef het weekblad Intermediair dat officier van Justitie Fred Teeven op de kandidatenlijst van de VVD staat voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Ook oud-hoofdcommissaris van de politie Amsterdam Joop van Riessen, directeur van de Autoriteit Financiële Markten Arthur Docters van Leeuwen, oud-journalist Ton Elias en historicus Arend Jan Boekestijn hebben zich bij de VVD gemeld voor een Kamerzetel.