CANBERRA - Australië stuurt meer militairen naar Afghanistan wegens de verslechterende veiligheidssituatie in dat land. Dat heeft premier John Howard woensdag in het parlement gezegd. Met de uitbreiding van 150 man komt het Australische contingent in het land op zeshonderd man.

De meeste extra militairen gaan naar de provincie Uruzgan om Australische genietroepen te beschermen, die deel uitmaken van het door Nederland geleide opbouwteam. Australië had in Uruzgan al ongeveer 240 militairen. Na de uitbreiding komt dat aantal op bijna vierhonderd. In november zijn de Australische troepen naar verwachting op dat niveau.

Geweld

Howard zei dat de veiligheidssituatie in Afghanistan sinds de val van het Taliban-regime in 2001 nog nooit zo slecht is geweest, vooral in het oosten en het zuiden.

"Het geweld is de afgelopen maanden toegenomen omdat de Taliban en andere terreurgroepen, met inbegrip van al-Qaeda, proberen de geloofwaardigheid van de Afghaanse regering aan te tasten en pogingen doen de wederopbouw van het land te verhinderen", aldus Howard.

Uitbreiding

In april dit jaar sprak de Nederlandse minister van Defensie, Henk Kamp, tijdens een bezoek aan Australië met zijn Australische ambtgenoot Brendan Nelson, over mogelijke uitbreiding van het aantal Australische militairen wegens de steeds grimmiger wordende situatie. Nelson zegde toen toe er serieus naar te kijken, hoewel het volgens hem politiek niet erg eenvoudig zou zijn.